Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vyšetřovatel McLaren: Na OH v Riu se manipulovalo s výsledky boxerských zápasů

Některé boxerské zápasy na olympijských hrách v roce 2016 v Riu de Janeiro byly zmanipulované. Potvrdil to vyšetřovatel Richard McLaren. Vyšetřením kauzy z ovlivňování výsledků jej v červnu pověřila Mezinárodní boxerská asociace AIBA.

Olympijský box
zdroj: ČTK/AP

"Klíčoví lidé rozhodli, že na ně neplatí pravidla. Mezi rozhodčími a ringovými sudími panovala atmosféra strachu, zastrašování a slepé poslušnosti," řekl vyšetřovatel při on-line tiskové konferenci. Konkrétní počet ovlivněných duelů neoznámil, ale uvedl, že se pohybuje okolo deseti.

Podle McLarena se rozhodčí a sudí před začátkem programu z "vyšších míst" dozvěděli, kdo má který zápas vyhrát. Původce manipulací se zjistit nepodařilo, nikdo z podezřelých už se v boxu nepohybuje.

McLaren uvedl, že tehdejší prezident Wu Ching-Kuo "nese hlavní odpovědnost za selhání při rozhodování v Riu a na kvalifikačních turnajích". Tchajwanský funkcionář šéfoval AIBA jedenáct let, v roce 2017 byl suspendován a z funkce odstoupil.

"Zápasy byly zmanipulovány pro peníze, pro výhody, které z toho AIBA plynuly, jako poděkování národním federacím a jejím olympijským výborům a někdy také organizátorům akcí za jejich finanční a politickou podporu," uvedl McLaren. "Box má problém a nejde o pravidla a procesy. Je to lidský problém. Až příliš dlouho lidé fungovali mimo pravidla."

Turnaj v Riu provázelo několik sporných rozhodnutí. Nejviditelnější byl vztek irského boxera Michaela Conlana po porážce s Rusem Vladimirem Nikitinem ve čtvrtfinále váhy do 56 kg. Mistr světa a bronzový olympijský medailista z Londýna ukázal rozhodčím z ringu vztyčený prostředník a AIBA označil za zkorumpovaný spolek. Od asociace dostal pokutu čtvrt milionu korun, mezitím ale odešel k profesionálům.

McLaren v minulých letech vedl vyšetřování systematického dopingu ruských sportovců a také se zabýval finančními machinacemi někdejšího dlouholetého předsedy světové vzpěračské federace Tamáse Ajána.

Kvůli špatnému řízení a dluhům, které loni činily 16 milionů dolarů, Mezinárodní olympijský výbor zakázal zástupcům AIBA řídit olympijský turnaj v boxu. V Tokiu nesměli být ani žádní rozhodčí z Ria.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články