Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Vydra Šmídová: Jachtař Lange? Bez jedné plíce neuvěřitelný výkon

Rio de Janeiro – Jen čtyři země, které nemají přístup k moři, získaly v historii olympiády medaili z jachtingu. Mezi nimi je i Česká republika. Postarala se o ni Lenka Vydra Šmídová, která si vyjela druhé místo na Hrách v Aténách v roce 2004. "Vzpomínám na to jen v tom nejlepším," říká s odstupem dvanácti let.

Santiago Lange a Cecilie Carranzaová Saroliová
zdroj: Reuters autor: Brian Snyder

K vysněnému zisku medaile se česká jachtařka Lenka Vydra Šmídová připravovala dvanáct let. Za cenným kovem je tvrdá dřina a v dnešní době až stovky dní strávené v revíru, které musí úspěšný jachtař strávit, aby si vyzkoušel všechny podmínky pro závodění.

"V Aténách jsem strávila půl roku občasné přípravy a tréninků, možná by se načetlo 80 tréninkových dní. Na olympiádě v Riu to byly stovky. Kdo neměl naježděno 200 dní, byl považován za outsidera. Je to čím dál profesionálnější sport," říká Vydra Šmídová a doplňuje, že kromě ježdění je nutné vnímat v tréninku i další věci.

"Je potřeba věci nastudovat, to znamená sledovat proudy na papíře, ve statistice, vítr, ale mít i dobré zázemí, psychologa, fyzioterapeuta, kuchaře a podobně," dodává.

Velkým tématem olympijských her v Riu byl stav čistoty vody, spekulovalo se, zda někteří jachtaři, podobně jako hvězdy jiných sportů, neodřeknou účast na Hrách.

"Já jsem tam přímo nebyla, takže nevím, jak to bylo doopravdy. Když jsem sledovala v přímém přenosu dojezdy medailových lodí, jak jachtaři po projetí cílem a zjištění, že získali medaili, naskákali radostí do vody... Tak si myslím, že to nebylo tak vážné. Nevím o jediném případu, že by se jachtař nakazil z vody nějakou nemocí," dodala.

I letošní Hry přinesly velké příběhy a nejinak tomu bylo v případě jachtingu. Santiago Lange, 54letý argentinský jachtař, prodělal v minulosti rakovinu, ale ani to ho nezastavilo a v mixu získal zlatou medaili společně s Cecilií Carranzaovou Saroliovou.

"Mě to velmi dojalo, protože Santiaga znám velmi dobře osobně. Je to velmi milý člověk, vychoval dva syny jako špičkové jachtaře, kteří byli také na olympiádě. Je to opravdu dojemné a skoro až neuvěřitelné, že v takovém věku a bez jedné plíce byl schopný získat zlatou olympijskou medaili."

"Možná, že to pro laiky trochu snižuje výkon špičkového jachtaře, že tam nepotřebuje tolik síly, ale věřte tomu, že potřebuje. A zvláště u něj to byla i hlava, která ho táhla za medailí. A také obrovské zkušenosti. On je víceméně místní, který také v tom revíru hodně natrénoval," je přesvědčena nyní už spolukomentátorka Lenka Vydra Šmídová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články