Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Vrcholy 16. dne OH: Stříbrný Kulhavý, překvapení házenkářů Dánska a nahý protest

Rio de Janeiro – Po 16 dnech plných soutěžení olympiáda v Riu došla svému konci. I v závěrečných čtyřiadvaceti hodinách však bylo k vidění několik velkých výkonů. Českým fanouškům udělal radost především Jaroslav Kulhavý, který v závodě horských kol získal stříbro. Nadvládu nad basketbalem znovu potvrdili Američané. O velké představení se postarali házenkáři Dánska výhrou nad obhájci z Francie. Do historie Her se zapsali i trenéři mongolského zápasníka, kteří se na protest kvůli prohře skandálně začali svlékat.

Jaroslav Kulhavý se stříbrnou medailí z OH
zdroj: ČTK autor: Toman Petr

Kulhavý si dojel pro stříbro, nad jeho síly byl jen Schurter

Olympiáda v Riu skončila pro českou výpravu ziskem desíti medailí. O tu poslední se postaral Kulhavý, který při obhajobě zlata nestačil na Švýcara Nina Schurtera, jenž mu oplatil porážku z Londýna.

V průběhu závodu vše nasvědčovalo repríze souboje obou dlouholetých rivalů. Hlavní favorité se brzy usadili v čele a vzdalovali se ostatním. Na závěrečný finiš ale tentokrát nedošlo. Schurter rozhodl nástupem v předposledním ze sedmi okruhů, na který už Kulhavý nedokázal zareagovat.

I tak si s přehledem dojel pro další velkou medaili. Za švýcarským suverénem posledních let skončil druhý stejně jako na letošním mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. Schurter k pěti titulům světového šampiona přidal třetí olympijskou medaili a má kompletní sbírku. Třetí místo obsadil Španěl Carlos Coloma.

Maratonu kraloval Keňan Kipchoge, překvapil Američan Rupp

Běžecký maraton vyhrál jako druhý Keňan v historii Eliud Kipchoge. Hlavní favorit závodu ovládl závěrečnou atletickou disciplínu Her v Riu v čase 2:08:44 s velkým náskokem před Etiopanem Feyisou Lilesou. Třetí doběhl Američan Galen Rupp, který před týdnem na dráze obhajoval stříbro z Londýna v běhu na 10 000 metrů, ale skončil pátý. V maratonu si spravil chuť ziskem bronzu i osobním rekordem 2:10:05.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr olympijského maratonu - muži

Basketbalisté USA nedali Srbům šanci

Závěrečný den nabídl i několik bojů o medaile v kolektivních sportech. V basketbalu mužů potvrdili svoji dominanci hráči USA, kteří na porážku v soutěžním utkání čekají už od roku 2006. Ve finále porazili Srbsko 99:66 a triumfovali na Hrách už popatnácté z osmnácti možností. Bronz vybojovali Španělé, kteří o bod zdolali Austrálii.

Házenkáři Dánska sebrali Francouzům třetí radost

O velké překvapení se v mužské házené postarali Dánové. Seveřané ve finále porazili jasného favorita a obhájce titulu Francii po dramatickém průběhu 28:26, a obrali tak svého soupeře o možnost zisku třetího triumfu v řadě. Z bronzu se radovali Němci, kteří porazili Polsko 31:25.

Domácí Brazilci kralovali volejbalu, obhájci z Ruska zůstali bez medaile

Radost domácím fanouškům udělali volejbalisté Brazílie, kteří se po dvanácti letech vrátili na olympijský trůn. Ve finále porazili Itálii 3:0 po setech 25:22, 28:26, 26:24. Bez cenného kovu zůstali obhájci zlata z Londýna Rusové, kteří v souboji o bronz prohráli s Američany 2:3.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam volejbalu: Itálie - Brazílie (M), finále

Boj zápasníků poznamenalo svlékání trenérů

Poslední zápasnická zlata získali volnostylaři Kyle Frederick Snyder z USA ve váze do 97 kg a Rus Soslan Ramonov v kategorii do 65 kg. Utkání o bronz v nižší váhové kategorii bylo poznamenáno skandálním chováním mongolských trenérů, kteří se na protest proti porážce svého svěřence na žíněnce svlékli.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články