Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Vládce sprintu Bolt přidal i deváté zlato, ženskou štafetu ovládly Američanky

Rio de Janeiro – Devět startů, devět zlatých. Usain Bolt potvrdil, že ve sprintu nemá konkurenci. V Riu dokonal svou sérii a znovu vyhrál na 100 a 200 metrů i ve štafetě s reprezentačními kolegy z Jamajky. Triumf sprinterů však neopětovaly Jamajčanky, které ve finále podlehly Američankám.

Bolt, který v neděli oslaví třicáté narozeniny, tak třetím zlatem v Riu napodobil své výsledky z Pekingu i Londýna. Devět zlatých olympijských medailí dosud v atletice získali pouze finský vytrvalec Paavo Nurmi a americký sprinter a dálkař Carl Lewis.

"Tak tady to máte. Konečně jsem ten největší," řekl Bolt, který na posledním úseku utekl soupeřům a zvýšil nevelký jamajský náskok na 33 setin sekundy. "Teď je už všechno hotovo, ulevilo se mi, všechno to ze mě spadlo. Teď jsem prostě šťastný a pyšný sám na sebe. Ten tlak byl enormní, ale dopadlo to dobře. Dneska asi zůstanu déle vzhůru," dodal.

Přiznal nicméně i smíšené pocity, protože vítězstvím ve štafetě se rozloučil s olympijskou kariérou. Plánuje ještě závodit, ale už dříve avizoval, že po mistrovství světa v Londýně, které proběhne příští rok, pověsí tretry na hřebík. "Jo, tohle bylo naposledy, pánové," potvrdil Bolt, že startovat v Tokiu nebude.

Jamajskou štafetu spolu s finišmanem Boltem tvořili Asafa Powell, Yohan Blake a Nickel Ashmeade. Na druhém místě doběhli překvapivě Japonci, po diskvalifikaci čtveřice USA získali bronz Kanaďané.

Zatímco Jamajčané po triumfu přiznali, že štafetu v této sezoně příliš netrénovali a s Boltem si předávky vyzkoušeli dokonce jen jednou, Japonci souhru pilovali od března. "Trénovali jsme to zhruba šest měsíců. Proto jsme odvedli tak dobrou práci," řekl Iizuka, jenž běžel na druhém úseku.

Japonský koncert se štafetovým kolíkem ocenil i nejrychlejší muž světa Bolt, který v Riu završil svou olympijskou sbírku devátým zlatem. "Klobouk dolů před nimi. Jejich předávky jsou vždycky dobré, a to jim hodně pomáhá. Dneska jim to zase vyšlo, takže mě to zase tolik nepřekvapuje," řekl Bolt. Američané doplatili na špatnou předávku mezi prvním a druhým úsekem, navíc finišman Trayvon Bromell podle televizních záběrů šlápl do vedlejší dráhy.

Američané ještě doufali, že se po protestu na třetí místo vrátí, ale zároveň měli slova obdivu pro Bolta. "Devět zlatých medailí... Ani nejde popsat, co ten kluk pro náš sport udělal," řekl Tyson Gay, svého času Boltův největší soupeř.

Ženskou štafetu ovládly Američanky, které se kvalifikovaly až dodatečně

Ženskou sprinterskou štafetu vyhrály Američanky, které se do finále dostaly až v dodatečném sólozávodu. V rozběhu byly původně diskvalifikovány kvůli chybné předávce, ale uspěly s protestem a v opakovaném běhu pak připravily o postup čínské kvarteto.

Druhé zlato z Ria má po triumfu v dálce Tianna Bartolettaová, která byla i u štafetového zlata z Londýna. Allyson Felixová skončila v Riu druhá na čtvrtce, Tori Bowieová si z Brazílie odveze kompletní medailovou sbírku. Naopak jamajské čtveřici nepomohla k triumfu ani vítězka stovky i dvoustovky Elaine Thompsonová.

Běh na pět kilometrů překvapivě ovládla Cheruiyotová

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr běhu na 5000 metrů žen

Almaz Ayanaová, která v Riu na desítce vylepšila světový rekord, ještě dvě kola před koncem vedla, ale pak se přes ni dvaatřicetiletá Cheruiyotová nezadržitelně přehnala a oplatila jí týden starou prohru z delší disciplíny. Keňa vyhrála ženskou olympijskou pětku poprvé v historii, sama Cheruiyotová přidala k dosavadním třem medailím z OH první zlato.

"Byla to moje čtvrtá olympiáda, možná poslední, a ještě jsem neměla zlato. Řekla jsem si, že dneska neprohraju. Almaz šla dopředu, ale pak jsem si všimla, že zpomaluje, a předběhla jsem ji," řekla Cheruiyotová, matka tříletého syna Allana.

Ve finále startovala i Novozélanďanka Nikki Hamblinová, která po kolizi s Američankou Abbey D'Agostinovou v rozběhu upadla a pak si se soupeřkou vzájemně pomohly do cíle. Skončila však s velkou ztrátou poslední. D'Agostinová běžet nemohla, protože si při pádu přetrhla vaz v koleni.

Historicky první zlato pro Tádžikistán, vyhrál jej kladivář Nazarov

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatý hod kladivem Dilšoda Nazarova

V kladivářském sektoru se od počátku soutěže odehrával souboj mezi čtyřiatřicetiletým Nazarovem a o šest let starším Tichonem. Po první sérii vedl Nazarov o tři centimetry, po druhé Tichon o šestnáct. Nazarov pak soutěž rozhodl dvěma hody za 78 metrů, jeho soupeř poslal kladivo nejdál na 77,79.

Dvojnásobný mistr světa Tichon získal v Aténách 2004 stříbro, o to ale po osmi letech přišel po novém dopingovém testování uložených vzorků. V Pekingu nejprve vybojoval bronz, pak byl kvůli vysoké hladině testosteronu diskvalifikován, Sportovní arbitrážní soud (CAS) mu ale medaili vrátil. Loni se vrátil po dvouletém trestu.

V sektoru tyčkařek skákala nejvýše Řekyně Stefanídiová

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatý pokus tyčkařky Stefanídiové

Skok o tyči vyhrála Řekyně Ekaterini Stefanídiová. Druhá za úřadující mistryní Evropy skončila Američanka Sandi Morrisová, jednička letošní sezony, která rovněž zdolala 485 cm, ale v soutěži měla o jednu opravu víc. Třetí byla devatenáctiletá Eliza McCartneyová z Nového Zélandu.

Obhájkyně titulu Jennifer Suhrová z USA i úřadující mistryně světa Yarisley Silvaová z Kuby zdolaly jen 460 cm a podělily se o sedmé místo. Suhrová se ale v Riu potýkala s nemocí, podle svého manžela a kouče dokonce kašlala krev a její start ve finále byl do poslední chvíle na vážkách.

Výsledky atletiky na olympijských hrách v Riu

Finále

Muži

4 x 100 m: 1. Jamajka (Powell, Blake, Ashmeade, Bolt) 37,27, 2. Japonsko (Jamagata, Iizuka, Kirju, Cambridge) 37,60, 3. Kanada (Haynes, Brown, Rodney, De Grasse) 37,64, 4. Čína 37,90, 5. Velká Británie 37,98, 6. Brazílie 38,41, štafety USA a Trinidadu a Tobaga byly diskvalifikovány.

Kladivo: 1. Nazarov (Tádž.) 78,68, 2. Tichon (Běl.) 77,79, 3. Nowicki (Pol.) 77,73, 4. Del Real (Mex.) 76,05, 5. Lomnický (SR) 75,97, 6. Sajfí (Kat.) 75,46, 7. Pars (Maď.) 75,28, 8. Söderberg (Fin.) 74,61, ...v kvalifikaci 15. Melich (ČR) 73,14.

Ženy

5000 m: 1. Cheruiyotová 14:26,17, 2. Obiriová (obě Keňa) 14:29,77, 3. Ayanaová (Et.) 14:33,59, 4. Cheronová (Keňa) 14:42,89, 5. Teferiová (Et.) 14:43,75, 6. Canová (Tur.) 14:56,96, 7. Grövdalová (Nor.) 14:57,53, 8. Kuijkenová (Niz.) 15:00,69.

4 x 100 m: 1. USA (Bartolettaová, Felixová, Gardnerová, Bowieová) 41,01, 2. Jamajka (Williamsová, Thompsonová, Campbellová-Brownová, Fraserová-Pryceová) 41,36, 3. Velká Británie (Philipová, Henryová, Asherová-Smithová, Neitaová) 41,77, 4. Německo 42,10, 5. Trinidad a Tobago 42,12, 6. Ukrajina 42,36, 7. Kanada 43,15, 8. Nigérie 43,21.

Tyč: 1. Stefanídiová (Řec.) 485, 2. Morrisová (USA) 485, 3. McCartneyová (N. Zél.) 480, 4. Boydová (Austr.) 480, 5. Bradshawová (Brit.) 470, 6. Büchlerová (Švýc.) 470, 7. Silvaová (Kuba) a Suhrová (USA) obě 460, ...v kvalifikaci 19. Ptáčníková 445, 24. Maláčová (obě ČR) 430.

Rozběhy a kvalifikace

Muži

4 x 400 m: 1. Jamajka 2:58,29.

Ženy

4 x 400 m: 1. USA 3:21,42. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy