Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Viviani je zaslouženým šampionem omnia, závod žen diriguje Trottová

Rio de Janeiro – Ačkoliv se po nebezpečné kolizi, kterou svou bláznivou laxností způsobil Mark Cavendish a již nejvíce odskákal Sanghoon Park, musel zvedat ze země, dokázal Elia Viviani zvítězit v olympijském omniu. V závěrečném bodovacím závodě dokázal italský šampion uhlídat svůj náskok před stříbrným Cavendishem a bronzovým obhájcem z Londýna Lassem Normanem Hansenem. Ženské omnium v polovině závodu vede hlavní favoritka Laura Trottová, která vyhrála dvě disciplíny a v jedné skončila druhá. Na čele závodu má náskok osmi bodů na druhou Jolien D'Hoorovou.

Viviani vedl po pěti disciplínách a v závěrečné bodovačce hájil svůj šestnáctibodový náskok před druhým Cavendishem. Ze hry ovšem nebyl ani vítěz omnia z Londýna 2012 Hansen, kterému se navíc podařilo ujet o kolo a díky zisku dvaceti bodů se v jeden moment posunul zlatu na rozdíl pouhých dvou bodů. 

Italský šampion ale sbíral pečlivě body na sprinterských prémiích a nezastavila ho ani kolize, kterou svým lajdáctvím a nepozorností způsobil Cavendish. Tu nejvíce odnesl Park, kterého museli z haly odnést na nosítkách. Viviani nakonec v cíli nasbíral 207 bodů, druhý Cavendish jich na svém kontě měl 194 a třetí Hansen 192 – boj o stříbro nakonec rozhodl až závěrečný sprint. Čtvrtý Fernando Gaviria už měl na čtvrté příčce více než desetibodový odstup.

Trottová potvrzuje svou pozici

Úvodní disciplínu ženského závodu sice ještě ovládla Taťána Šarakovová, které se ale hrubě nepovedla individuální stíhačka. Do vedení tak po suverénním výkonu šla Trottová, jež je i hlavní favoritkou celého omnia. Ve vyřazovacím závodě to měla těžké, ale nakonec, ačkoliv byla místy blízko vyřazení, dokázala odrazit odpor druhé Belgičanky D'Hoorové i třetí Američanky Sarah Hammerové a průběžně vede. Se 118 body má náskok osmi bodů před D'Hoorovou a deseti před Hammerovou.

Výsledky dráhařských soutěží:

Muži - omnium (konečné pořadí po 6 disciplínách): 1. Viviani (It.) 207 bodů, 2. Cavendish (Brit.) 194, 3. Hansen (Dán.) 192, 4. Gaviria (Kol.) 181, 5. Boudat (Fr.) 172, 6. Kluge (Něm.) 167, 7. O'Shea (Austr.) 144, 8. Kennett (N. Zél.) 143.

Ženy - omnium (průběžné pořadí po 3 ze 6 disciplín): 1. Trottová (Brit.) 118, 2. D'Hooreová (Belg.) 110, 3. Hammerová (USA) 108, 4. Dideriksenová (Dán.) 92, 5. Šarakovová (Běl.), 6. Wildová (Niz.), 7. Edmondsonová (Austr.) všechny 90, 8. Ellisová (N. Zél.) 82. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články