Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vítr a vlny? Měli jsme z toho ponorku, shodli se Helešic s Podrazilem

Rio de Janeiro - Veslařská dvojka bez kormidelníka ve složení Lukáš Helešic a Jakub Podrazil sice nepostoupila do finále, ale dokázala alespoň zvítězit v B finále veslařské regaty, a na olympiádě tak skončila celkově sedmá. Závodníci se po závodě shodli, že největší problémy jim působil silný vítr a vlny. Zároveň si ale cení olympijské zkušenosti a obdivují novozélandské vítěze.

Helešic s Podrazilem se radují z vítězství v B finále
zdroj: Reuters autor: Murad Sezer

Veslaři si uvědomovali, že jim chybí větší zkušenosti, neboť spolu ještě nemají tolik odjeto. Kromě velké konkurence ale za největšího soupeře považovali nepříznivé podmínky, které panovaly v Riu.

"Už když jsme přiletěli, ještě než začaly Hry, a jen jsme trénovali, byli jsme všichni rozpačití. Byla tu hrozně slaná voda. Sice trénujeme v Itálii a tam je voda slaná, ale ne tolik. Po každém tréninku jsme museli loď umýt, vyčistit a vydezinfikovat kvůli bakteriím z vody. Nakonec jsme si na to ale zvykli," řekl Podrazil.

Jak se ukázalo, slaná voda tolik nevadila. "Poslední dny jsme už měli ponorku. Ne na sebe, ale na ten kanál. Byly pořád vlny, závody se rušily. Jezdili jsme jen na kilometru, ale vln jsme se nevyvarovali. Nezažili jsme den, kdy by byla hladinka," upřesnil Podrazil.

A jak se taková ponorka projevovala? "Přijdete ke kanálu a zase tam vidíte ty vlny, jak se to tam mlátí a vy máte jít na trénink se sklouznout, ale moc se vám do toho nechce. Nedalo se ale nic dělat, prostě jsme tam šli a museli jsme jít trénovat," doplnil kolegu Helešic.

Olympijskou zkušenost si však oba pochvalují a nesmírně si jí cení, dá se říct, že je k nezaplacení. Sedmá příčka na olympiádě se navíc považuje za úspěch. "My za sebou nemáme tolik závodů. Olympijský závod je tak specifický a vyhrocený, že pro nás to je takové plus. Máme relativně těžký nominační klíč. Je tam třeba 35 posádek na mistrovství světa, ale kvalifikuje se jich jen jedenáct. Výběr je úzký. Posádky, které sem jedou, jsou všechny strašně rychlé," dodal Podrazil.

Navíc, když mají za soupeře posádku jako je ta novozélandská, tak mají minimální šanci na větší úspěch. Dvojice Murray – Bond neprohrála už od roku 2009 a radovala se také v Riu. "Jsou to už legendy," má jasno Helešic. "Nikdo neumí najít recept, jak je předjet. Ať je počasí na vodě jakékoliv, oni v tom dokáží jet. Jsou neuvěřitelní."

"Techniku mají přitom strašnou," myslí si Podrazil. "Mají zvláštní styl, hodně za to tahají. Jsou strašně silní a mají velký fyzický fond a díky tomu jsou tak rychlí. Ale na druhou stranu mají hodně natrénováno. Když jedou v nízké frekvenci, tak se divím, že se nepřevrátí. Ale ta závodní frekvence, to je prostě mlýn, který furt jede. Je to neuvěřitelné," uzavřel Helešic.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články