Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vadlejch: Na medaili bude potřeba 86 metrů. A to v ruce mám

Rio de Janeiro – V kvalifikaci se musel strachovat o postup déle, než sám čekal. Krizový moment ve třetí sérii však oštěpař Jakub Vadlejch zvládl. Hodem za 83 metrů si zajistil finále a potvrdil tak, že pověst psychicky labilního závodníka už pro něj neplatí. Pětadvacetiletý český reprezentant se nyní už koncentruje na rozhodující bitvu, v níž si věří na medaili. 

Český oštěpař Jakub Vadlejch
zdroj: ČTK/AP/ autor: Matt Slocum

V posledním startu před olympiádou hodil v Kolíně 87,20 metru a vytvořil si osobní rekord. To mu dokonale zvedlo sebevědomí.

"Budu před finále dělat to samé jako před kvalifikací a věřím, že to může být ještě lepší," prohlásil. I v rozhazování se mu dařilo, cítil se výborně. "Na medaili bude třeba 86 metrů, to já v ruce mám. Ale mají to v ruce i ostatní kluci. Je to opravdu o tom momentu, bude to o dni, kdo se jak chytí," uvedl.

Přes 80 metrů hází už přes pět let, ale až letos postoupil na mistrovství Evropy v Amsterdamu do finále. V kvalifikaci skončil na MS v Tegu 2011 i na loňském světovém šampionátu v Pekingu, stejně tak na OH v Londýně. Přitom vždy byla jeho výkonnost lepší, než předváděl.

Je nám líto, video expirovalo.
Vadlejch: Udělal jsem to infarktovější, než jsem sám chtěl

"Takže tohle je pro mě zadostiučinění za všechny ty roky. Skvělé pocity," prohlásil Vadlejch.

Dokázal se srovnat s rychlým povrchem a uvolnit se, což je pro jeho výkon klíčové. To mu prý stále radil i kouč Jan Železný. Sedělo mu teplo a naprosté bezvětří. Nyní bude mít dva dny volna, aby zregeneroval.

"To mi vyhovuje, dám se do kupy. Musím udělat všechno stejně, jsem na ty rituály trochu pověrčivý. Ale neházel jsem dobře, ještě tam bylo dost chyb. Musím to uhladit," doplnil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články