Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

V zápasu kralovali Srb Štefanek a Arménec Aleksanjan

Rio de Janeiro - Srbský zápasník Davor Štefanek opanoval na olympijských hrách v Riu de Janeiro řecko-římskou kategorii do 66 kg. Třicetiletý mistr světa z roku 2014 a úřadující vicemistr Evropy porazil ve finále Arména Migrana Arutjunjana až na pomocné body. Ve váze do 98 kilogramů se už ale Arménci radovali ze zlata díky Arturu Aleksanjanovi. Dvojnásobný mistr světa a Evropy ve finále porazil Yasmanyho Luga z Kuby 3:0.

Davor Štefanek
zdroj: Reuters

Štefanek se tak stal prvním mužem, který kdy dokázal pro Srbsko získat olympijské zlato. V historických tabulkách se připojil k Milici Mandičové, jež triumfovala na předchozích hrách v Londýně v taekwondu.

Bronzové medaile v Riu de Janeiro vybojovali Rasul Čunajev z Ázerbájdžánu, úřadující mistr světa ve vyšší váhové kategorii do 71 kg, a Gruzínec Šmagi Bolkvadze.

Čtyřiadvacetiletý Aleksanjan před čtyřmi lety v Londýně získal v tehdejší "šestadevadesátce" bronz, ale od té doby prohrává jen výjimečně. Na MS získal dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili, stejnou bilanci má i na evropských šampionátech. V Riu proti němu ve čtyřech zápasech bodoval jen Ital Daigoro Timoncini v osmifinále, které skončilo výsledkem 3:1.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam zápasu: řecko-římský do 66 kg a do 98 kg (M)

Bronzové medaile vybojovali Ghásim Rezaeí z Íránu a Cenk Ildem z Turecka, který výhru v boji o třetí místo oslavil saltem.

Arménie tak během několika desítek minut získala v olympijském ringu dvě medaile. Migran Arutjunjan ve finále váhy do 66 kg neuspěl a prohru se Srbem Davorem Štefankem označil za katastrofu, avšak Aleksanjan posléze dvacetileté arménské čekání na zápasnické zlato přece jen ukončil.

Zápas, muži - řeckořímský:

Do 66 kg: 1. Štefanek (Srb.), 2. Arutjunjan (Arm.), 3. Bolkvadze (Gruz.) a Čunajev (Ázerb.), 5. Inoue (Jap.) a Rju Han-so (Korea), 7. Stäbler (Něm.), 8. Benaísa (Alž.).

Do 98 kg: 1. Aleksanjan (Arm.), 2. Lugo (Kuba), 3. Ildem (Tur.) a Rezaeí (Írán), 5. Schoen (Švéd.) a Alexuc-Ciurariu (Rum.), 7. Guri (Bulh.), 8. Magomedov (Rus.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články