Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V sedle už jako batole, druhé zlato jako nejstarší Brit. Skelton slaví triumf s Big Starem

Rio de Janeiro – Je mu 58 let, jeho první olympijské hry byly ty v roce 1988 v Soulu a na dlouhé cestě za zlatou medailí do Ria překonal i zlomeninu krčního obratle a dvě operace kolena. Jezdec Nick Skelton navíc závodí s umělým kyčelním kloubem. Teď je z něj olympijský šampion. Vděčí za to mimo jiné svému koni. "Žádného takového, jako je Big Star, už mít nebudu," řekl.

Nick Skelton
zdroj: ČTK/AP

Skelton vyhrál jako první Brit parkúr jednotlivců na olympijských hrách. V 58 letech je nejstarším britským olympionikem všech dob. Nejstaršího olympionika ale nepřekonal. Švéd Oscar Swahn získal v roce 1912 zlato ze střelby, když mu bylo 64 let.

Skelton se začal s jezdectvím oťukávat už jako osmnáctiměsíční batole na velšském horském poníkovi Oxovi, svůj první mezinárodní titul pak získal před jednačtyřiceti lety. Rio je už jeho sedmá olympiáda a zřejmě i poslední – se zlatou tečkou z arény Deodoro.

Big Starovi by v Tokiu 2020 bylo 17 let. "A já budu příliš starý," odpovídal Skelton na nesčetně dotazů, zda má v plánu skončit.

"Big Star je nicméně neuvěřitelný kůň. Jsem za něj moc rád. Svůj poslední závod vyhrál v roce 2013. Měl řadu zdravotních potíží a urazil dlouhou cestu, než se dal do pořádku," dodal.

Skeltonovi se na koni nejvíce líbí jeho koncentrace. "Vždy ví, o co jde a co je důležité," doplnil britský veterán, který získal zlato i před čtyřmi lety v Londýně za parkúr družstev.

"Když skončí Big Star, skončím i já," řekl Skelton. "Byl jsem ve sportu dlouho. Bylo to úžasné, jsem šťastný. Je neuvěřitelné, že jsem to dokázal. Emotivní záležitost," dodal jezdec, který se se svým předchozím koněm Arkem dostal v Aténách 2004 až do finále.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam finále jezdectví - skoku
Zdroj
ČT sport, ČTK, BBC, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články