Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

V Riu vyrostla největší olympijská vesnice, bezpečnost i doprava zajištěna

Rio de Janeiro – Historicky největší olympijská vesnice pojme přes 18 tisíc sportovců, úředníků a dobrovolníků. Ti budou bydlet ve 31 budovách v celkem 3600 apartmánech. Postaráno by mělo být nejen o sportovce, ale i návštěvníky, pro které je vytvořena speciální dopravní karta. Navýšený rozpočet na bezpečnost by měl navíc zamezit nevítaným problémům.

Je nám líto, video expirovalo.
Největší olympijská vesnice a bezpečnost v Riu

Olympijská vesnice se podle prezidenta olympijské komise Carlose Arthura Nuzman vydařila. "Mnozí lidé říkají, že je nejkrásnější, jaká byla kdy postavena," řekl. Po dokončení bude vesnice vybavená bazény, tenisovými kurty, kosmetickými salóny i náboženskými centry. Obyvatelé zde budou mít k dispozici i videohry a různé hudební nástroje.

Dopravu v Riu budou ulehčovat speciální karty. Rio card umožní návštěvníkům využívat autobusy, vlaky i metro ve městě. Potřebovat ji budou především ti, kteří plánují využívat speciální olympijskou dopravu, která propojuje jednotlivé stadiony. Jednodenní lístek bude stát 180 českých korun, karta na týden pak 1100 korun.

"Platnost Rio card nekončí o půlnoci, jako je zvykem u klasických dopravních karet, ale až ve dvě ráno, protože některé soutěže a závody končí velmi pozdě v noci," vysvětloval koordinátor dopravy Rafael Picciani.

Brazilské úřady jsou přesvědčené o bezpečnosti na letních olympijských hrách. Tvrdí tak na základě událostí v posledních dnech, kdy tamější vláda uvolnila 850 milionů dolarů na vylepšení infrastruktury a zajištění kompletního zabezpečení.

"Řekli jsme prezidentovi, že v těchto dnech se o bezpečnost na olympiádě nebojíme. Nedostatek financí byl vyřešen, a tak v této oblasti opravdu není žádný problém," tvrdí brazilský ministr spravedlnosti Alexandre de Moraes.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články