Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

V duchu olympiády: Běžkyně obětovala své umístění, pomáhala soupeřce po pádu

Rio de Janeiro – Americká běžkyně na 5000 metrů se zastavila v půlce závodu, aby pomohla novozélandské soupeřce, kterou poznamenal nepříjemný pád. Připomněla tak hlavní principy olympismu, které jsou obsaženy už i v olympijské chartě, tedy že na Hrách jde především o přátelství a solidaritu.

Novozélanďanka Nikki Hamblinová upadla během pětikilometrového rozběhu, přičemž s sebou k zemi nešťastně poslala i Američanku Abbey D’Agostinovou. Zatímco ta ale obratem vstala, soupeřka zůstala ležet na zemi. D’Agostinová tak odmítla pokračovat v závodě a pomohla pochroumané závodnici zpět na nohy.

Sama Američanka si ale při kolizi přivodila zranění kolene a byla schopná do cíle pouze dokulhat. Následně dokonce využila kolečkového křesla. Za cílovou čárou, kam dorazily společně bezmála o dvě minuty později než zbytek atletek, se poté objaly.

Hamblinová po závodě neváhala a ihned gesto Američanky ocenila. "Ta dívka je ztělesněním olympijského ducha. Spadla jsem a vůbec jsem nevěděla, co se stalo a proč jsem na zemi. Pak jsem na rameni ucítila její ruku a slyšela jsem, že musíme vstávat a závod dokončit. A já souhlasila. Toto jsou olympijské hry – musíme to dokončit," popisovala celou událost ze svého pohledu Novozélanďanka.

"Nikdy dřív jsem tu dívku nepotkala, ale je to neuvěřitelná osoba. Nehledě na závod a výsledek na tabuli, toto je moment, který po celý život nezapomenete. Pevně věřím, že je v pořádku. Navíc je mladá a bude mít ještě plno šancí na dobré umístění. Je skvělým člověkem a dotáhne to daleko," zvěstovala Hamblinová.

Příběh mohl mít navíc šťastný konec, jelikož obě závodnice byly po protestu zařazeny do pátečního finále. D'Agostinová však běžet nemůže, protože vyšetření v nemocnici odhalilo, že si při pádu přetrhla v koleně zkřížený vaz.

Podobný moment na olympiádě v Riu nabídly gymnastky Severní a Jižní Koreje, které si spolu vyfotily usměvavé selfie a překlenuly politické příkopy mezi oběma zeměmi.

Naopak opačný obrázek byl vidět v judu, kde Egypťan Islám Šahábí odmítl po zápase podat ruku izraelskému soupeři Orimu Sasonovi. V prostředí, které si zakládá na férovém přístupu a důsledném dodržování sportovní etikety, jde o nevídaný prohřešek. Publikum v hale dalo hlasitým bučením jasně najevo, co si o takovém chování myslí.

Zdroj
Telegraph

Hlavní zprávy

Nejčtenější články