Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V atletice je to s dopingem čím dál horší. Vyloučení Rusů je správný krok, řekl Bolt

Londýn – Vyloučení ruských atletů z olympiády v Riu de Janeiro kvůli organizovanému dopingu je správný krok a je to jasné varování pro všechny ostatní. To si myslí jamajský sprinter Usain Bolt. Šestinásobný olympijský šampion je přesvědčen, že spoustu sportovců od užívání zakázaných látek odradí.

Usain Bolt
zdroj: ČTK/PA/ autor: Steven Paston

"Když máte důkazy a můžete někoho chytit, tak byste neměli váhat," řekl devětadvacetiletý Bolt na tiskové konferenci v Londýně. "A když si myslíte, že nejlepším krokem je vyloučení celého týmu, tak já jsem jenom pro. Pravidla jsou pravidla a v atletice je to s dopingem čím dál horší. Tak poslali vzkaz a já vám dávám palec nahoru," dodal.

Kromě atletů hrozí vyloučení z her v Brazílii také kompletní ruské výpravě, protože nezávislá vyšetřovací komise Světové antidopingové agentury WADA shledala, že ruské úřady od roku 2011 pomáhaly sportovcům zakrývat doping. O osudu Ruska by měl Mezinárodní olympijský výbor rozhodnout v neděli.

"Poslali do světa dobrou zprávu, že když někdo podvádí a nerespektuje pravidla, tak bude přísně potrestán," přidal Bolt. "Myslím, že tenhle trest hodně lidí vystraší a ukáže, že chceme čistý sport," dodal k dnešnímu verdiktu arbitráže CAS, která zamítla odvolání 68 ruských atletů proti kolektivnímu vyloučení z her od mezinárodní atletické federace IAAF.

Jistotu startu v Riu zatím nemá ani Bolt, který se kvůli zranění stehna nekvalifikoval do jamajského týmu, ale na základě výjimky pro indisponované sportovce dostal další šanci. Formu má prokázat právě v pátek v londýnském závodě na 200 m. "Jsem v pohodě, cítím se dobře a trénuju naplno. Byl jsem u doktora, který dokáže kouzla," řekl k návštěvě u vyhlášeného experta německého lékaře Hanse-Wilhelma Müllera-Wohlfahrta.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články