Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

USA má šesté zlato v řadě, srbské basketbalistky slaví premiérovou medaili

Rio de Janeiro – Basketbalistky Spojených států pošesté v řadě získaly zlaté medaile na olympijských hrách. Ve finále turnaje v Riu porazily Španělsko 101:72 a dostály tak pověsti světové jedničky. Poprvé v historii putuje cenný kov z basketbalu žen do Srbska, které v souboji o třetí místo porazily Francii 70:63.

Americké hráčky těsně po finálovém vítězství
zdroj: ČT4 autor: REUTERS/Chris Helgren

Americké basketbalistky už poosmé získaly nejcennější medaile na olympijských hrách. Vítězstvím ve finálovém utkání se Španělskem dosáhly dokonce už na šesté zlato v řadě a potvrdily tak svou dominanci, trvající na Hrách i mistrovství světa od roku 1996.

Hráčky ze zámoří neprohrály na turnaji v Riu jediný zápas a šestkrát překonaly stobodovou hranici, přičemž nejtěsnější výsledek uhrály v semifinále s Francií, kterou přestřílely o 19 bodů. Favoritky nasadily i ve finále rychlé tempo, na které Španělky dokázaly odpovídat jen do 14. minuty, kdy začaly ztrácet.

Pak dovolily soupeřkám šňůru 10:0, nabraly dvoucifernou ztrátu a od té doby Američanky na hřišti dominovaly. Poražené Španělsko, za které hrály i dvě opory pražského USK Marta Xargayová a Laia Palauová, i tak může slavit první olympijskou medaili v historii.

Mezi nejužitečnější hráčky USA pochopitelně patřila Diana Taurasiová, která byla s průměrem 15,4 bodu na utkání nejlepší střelkyní amerického výběru na turnaji. Lindsay Whalenová ve finále nasbírala sedmnáct bodů a šest asistencí. Za Španělsko se nejvíce prosazovala Alba Torrensová, dosáhla osmnácti bodů.

Slavící srbské basketbalistky
zdroj: REUTERS autor: Shannon Stapleton

Stejně jako Španělsko získaly poprvé poprvé v historii olympijskou medaili také srbské basketbalistky. Svěřenkyně trenéra Aleksandara Dordeviče v souboji o třetí místo porazily Francouzsky 70:63, k čemuž pomohla i hráčka Sonja Petrovičová, která byla klíčovou postavou rozhodujícího úniku. Francouzky tak nenavázaly na stříbro z Londýna.

Mistryně Evropy ze Srbska měly od začátku navrch, ale Francie se i bez klíčové opory Céline Dumercové držela. Dlouho se nedařilo opoře českých mistryň z USK Petrovičové, která za první půli nedala ani bod. Vše si ale vynahradila v rozhodující třetí čtvrtině, ve které dala všech svých deset bodů. Za stavu 40:37 pro Francii předvedly Srbky pod vedením Petrovičové šňůru 16:0 a získaly rozhodující vedení, které si už pohlídaly až do konce.

Nejlepší střelkyní vítězek byla s 18 body pivotka Jelena Milovanovičová. Stejně bodů dala na opačné straně Endy Miyemová. Petrovičová přidala k deseti bodům také čtyři doskoky, dvě asistence a tři důležité získané míče. S průměrem 14,6 bodu na utkání byla druhou nejlepší střelkyní Srbska na turnaji.

Basketbal - ženy:

O 3. místo:

Francie - Srbsko 63:70 (10:18, 27:27, 42:55)

Nejvíce bodů: Miyemová 18, Ayayiová 10, Yacoubouová 7, Grudaová 6 - Milovanovičová 18, A. Dabovičová 11, Petrovičová a Pageová po 10.

Finále:

USA - Španělsko 101:72 (21:17, 49:32, 81:49)

Nejvíce bodů: Taurasiová a Whalenová po 17, Mooreová 14, Stewardová 11 - Torrensová 18, Xargayová 12, Ndourová a Domínguezová po 11.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články