Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Učimura vyhlíží další triumf v gymnastickém víceboji

Rio de Janeiro - Japonský gymnasta Kohej Učimura nepoznal ve víceboji už sedm let přemožitele. Právem je tak pasován na předpokládaného vítěze a pokud by po sečtení výsledků všech šesti disciplín nestanul na nejvyšším stupni, jednalo by se zřejmě o největší překvapení dosavadního průběhu Her. Učimura už exceloval v družstvech a podílel se na návratu Japonska na olympijský vrchol po dvanácti letech. Sám však skromně podotýká, že ještě nedosáhl vytoužené dokonalosti.

Kohej Učimura
zdroj: Reuters autor: DYLAN MARTINEZ

V Pekingu před osmi lety jako devatenáctiletý mladíček vybojoval stříbro. Od té doby se stal šestkrát mistrem světa, a jestli zopakuje olympijské zlato ve víceboji, bude teprve třetím gymnastou v historii, jemuž se to podařilo. Zatím to dokázali jen Viktor Čukarin v padesátých letech v barvách Sovětského svazu a Učimurův krajan Sawao Kato v roce 1972.

Měří jen 162 centimetrů, ale je jednou z největších postav současného světového sportu. Doma v Japonsku je už teď legendou, idolem teenagerů a hrdinou komiksů. Novináři se předhánějí v lichotivých přezdívkách, Král Kohej nebo Supermura jsou ty nejčastější.

"Říkají o mně, že cvičím jako stroj. Beru to jako poklonu. Vždyť mechanické pohyby jsou dokonalé a robot dokáže být přesnější než lidské tělo," řekl před zahájením Her.

Velmi touží po dokonalosti. "V Pekingu jsem získal stříbro, měl jsem ale štěstí. V Londýně to bylo zlato, ale vím, že jsem nebyl perfektní. Stále mířím k dokonalosti, která by mě uspokojila. A když jejím výsledkem bude medaile, budu šťastný," řekl Učimura.

Že ani král není bezchybný, ukázala kvalifikace, v níž Učimura spadl z hrazdy, která je jinak jeho nejoblíbenějším nářadím a má v ní titul mistra světa. V součtu bodů se tak před něj dostal Ukrajinec Oleg Verňajev. "Příliš jsem se soustředil na to, že hrazda klouže," řekl Učimura po chybě, která se mu prý už dlouho nestala ani v tréninku. Hned se ale na tom snažil najít něco pozitivního: "Před čtyřmi lety se mi při kvalifikaci na hrazdě stalo to samé. Třeba je to dobré znamení."

V sedmadvaceti letech nepatří v gymnastickém poli zdaleka k nejstarším a za čtyři roky bude mít olympiádu doma v Tokiu. O zlatém hattricku však prý nepřemýšlí. "S přibývajícím věkem roste riziko zranění a nemyslím, že bych se dál mohl naplno věnovat všem disciplínám. Ale například na hrazdě mám dobrou techniku, možná se na ni budu specializovat," naznačil, co chystá do budoucnosti.

Už teď si vysloužil obdiv a úctu soupeřů. Na loňském mistrovství světa v Glasgow byl jeho největším konkurentem dvacetiletý Kubánec Manrique Larduet. Sesadit legendu z trůnu se prý však v Riu nechystá. "Nepřemýšlím o tom, jak ho porazit. Pro mě je čest, že mohu závodit s ním, ne proti němu," řekl Larduet.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články