Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

UCI trvá v případu Sáblíková na svém výkladu. Český svaz zvažuje žalobu

Praha – Nepříznivé zprávy ohledně nominace Martiny Sáblíkové na olympijské hry v Riu se potvrdily. Mezinárodní cyklistická unie UCI opět prohlásila, že česká reprezentantka se do časovky nekvalifikovala. Právní zástupce Českého olympijského výboru Jan Šťovíček nyní zjišťuje, zda všechny země využijí přidělená místa.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

"Mezinárodní cyklistická federace trvá na svém výkladu, že Martina Sáblíková kvalifikační kvótu nezískala," řekl Šťovíček. Podle výkladu UCI je potřeba se prvotně kvalifikovat do závodu s hromadným startem, což se českým cyklistkám nepodařilo.

Přesto má trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení podle Šťovíčka stále šanci, že v srpnu v Brazílii závodit bude. "Včera (15. června) byl poslední den, kdy národní olympijské výbory potvrzovaly, zda kvóty využijí. Pravidelně se stává, že několik zemí to nevyužije. My jsme tlačili na to, aby Česká republika, respektive Martina Sáblíková, byla první na řadě, kdo dostane nevyužitou kvótu," uvedl Šťovíček.

Český svaz cyklistiky ještě zvažuje arbitrážní žalobu na UCI kvůli špatnému výkladu pravidel. Sáblíková totiž na zářijovém mistrovství světa v Richmondu dojela v časovce v redukovaném pořadí devátá, přičemž deset nejlepších zemí mělo mít jistotu startu na OH. Proto Sáblíková ani její trenér Petr Novák o účasti v Riu zpočátku vůbec nepochybovali. O žalobě ale Šťovíček hovoří až jako o poslední možnosti.

Sáblíková dál pokračuje v přípravě a věří, že se do Ria dostane. Ve středu po návratu ze soustředění v Itálii jasně vyhrála časovku do vrchu z Karlovy Studánky na Praděd. "Zklamání by to bylo velké, ale mám i jiné cíle. Ta příprava mi alespoň pomůže v zimě," uvedla Sáblíková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články