Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Trottová ovládla závod v omniu, Kenny vyrovnal Hoye

Rio de Janeiro - Britští cyklisté Laura Trottová a Jason Kenny si podmanili dráhovou cyklistiku na Hrách v Riu. Po triumfu ve stíhacím závodě družstev ovládla Trottová také omnium a na olympiádě slaví druhou zlatou. Podařilo se jí tak obhájit obě prvenství z Londýna. Kenny si v keirinu dojel pro třetí nejcennější kov z Brazílie a celkově už má v kariéře šest zlatých vavřínů. Vyrovnal tak bilanci legendárního dráhového cyklisty Chrise Hoye.

Laura Trottová slaví triumf v omniu
zdroj: Reuters autor: MATTHEW CHILDS

Kenny, osmadvacetiletý rodák z Boltonu, má nyní na kontě šest zlatých a jednu stříbrnou medaili, tedy přesně stejnou sbírku jako Hoy. Kenny dokázal pozlatit i svůj třetí start na těchto Hrách. V jejich průběhu si mohl vychutnat vítěznou radost již v týmovém a individuálním sprintu.

Co do počtu medailí je před touto dvojicí díky jedné zlaté z Ria v týmové stíhačce jiný cyklista Bradley Wiggins. Ten si dosud pověsil na krk pětkrát zlato, jednou stříbro a dvakrát bronz.

"Že jsem se vyrovnal Chrisovi, to je něco naprosto šíleného. Připadám si unavený, ale povedlo se mi tím vším proplout a vyhrát," radoval se Kenny, jenž společně s Hoyem dobyl zlato v týmovém sprintu v Pekingu 2008 i o čtyři roky později v Londýně. "Byl jsem u toho, když Chris vyhrál v Pekingu tři zlaté. Věděl jsem, že on byl jedinečný. A tento pocit ve mně postupem let ještě sílil. Přijet sem a dokázat totéž, co dokázal v Pekingu on, je skutečně ohromující," prohlásil Kenny.

Šestičlenné finále keirinu nabídlo mimořádně dramatický průběh. Bylo totiž dvakrát kvůli porušení pravidel zastaveno. Při třetím pokusu předvedl Kenny skvělou taktickou jízdu a také nejsilnější nohy. Druhý skončil Nizozemec Matthijs Büchli, bronz si vyjel Azizulhasni Awang z Malajsie.

Trottová získala zlato v omniu, Vogelová zase ve sprintu

Na skvělou první polovinu omnia, kterou rozjely v pondělí ženy, navázala hlavní favoritka Laura Trottová a získala v Riu druhé zlato. Po triumfu v týmovém stíhacím závodu ještě zvýraznila svou pozici nejúspěšnější Britky historie se čtyřmi nejcennějšími kovy z OH.

Čtyřiadvacetiletá Trottová si vedla suverénně v celém dráhařském šestiboji. Z prvních pěti disciplín tři vyhrála a jednou byla druhá. V bodovacím závodě o délce 25 km na 100 kol sice vyhrála jediný z 10 bodovaných sprintů, ale prémii 20 bodů si připsala i ve chvíli, kdy najela jedno kolo na ostatní a své vítězství si s přehledem pohlídala.

S velkým odstupem 24 bodů za Trottovou, která jich nasbírala celkem 230, získala stříbro Američanka Sarah Hammerová. Stejně jako Britka si zopakovala medailový double z týmové stíhačky a omnia z Londýna - jenže kompletně ve stříbrném provedení, neboť Trottová skončila vždy před ní. Bronz za 199 bodů vybojovala Belgičanka Jolien D'Hooreová.

Ženy dnes jely o medaile také ve sprintu, kde se zlato stalo kořistí Němky Kristiny Vogelové. Ta má v olympijské sbírce zlato (z Londýna) a bronz z týmového sprintu, tentokrát se po finálové výhře ve dvou jízdách nad Britkou Rebeccou Jamesovou radovala z první individuální medaile. Novou šampionku určily dvě mimořádně těsné a dramatické jízdy. První výhru si Vogelová připsala s náskokem pouhých 16 tisícin, ve druhém případě rozhodly o jejím triumfu dokonce jen čtyři tisíciny sekundy.

Cyklistika - dráhová:

Muži: Keirin: 1. Kenny (Brit.), 2. Büchli (Niz.), 3. Awang (Malaj.), 4. Eilers (Něm.), 5. Zapata (Kol.), 6. Zielinski (Pol.), 7. Webster (N. Zél.), 8. D'Almeida (Fr.), ...21. Kelemen (ČR).

Ženy: Omnium (konečné pořadí po 6 disciplínách): 1. Trottová (Brit.) 230 b., 2. Hammerová (USA) 206, 3. D'Hooreová (Belg.) 199, 4. Ellisová (N. Zél.) 189, 5. Dideriksenová (Dán.) 189, 6. Wildová (Niz.) 183, 7. Mejiasová (Kuba) 173, 8. Edmondsonová (Austr.) 168.

Sprint: Finále: Vogelová (Něm.) - Jamesová (Brit.) 2:0 (11,237, 11,312), o 3. místo: Marchantová (Brit.) - Ligtleeová (Niz.) 2:0 (11,237, 11,424). Další pořadí: 5. Čung Tchien-š' (Čína), 6. Lee Wai Sze (Hongkong), 7. Krupeckaiteová (Lit.), 8. Vojnovová (Rus.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články