Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Třetí sobotní bronz. Český souboj ve čtyřhře ovládly Šafářová se Strýcovou

Rio de Janeiro - Bronzové olympijské medaile ze čtyřhry mají Lucie Šafářová a Barbora Strýcová. V českém utkání o 3. místo porazily 7:5 a 6:1 Andreu Hlaváčkovou s Lucií Hradeckou. Česká výprava dnes získala již třetí bronzovou medaili, celkově je to pátý cenný kov českých sportovců na Hrách v Riu.

"Myslím, že nám pořád ještě nedochází, co se stalo. Splněný sen," řekla Šafářová. "Je to nádherné. Medaili mám i proto, že jsem vydržela, trénovala jsem každý den. A už se mi chce brečet. Nemluvím," doplnila Strýcová.

Hlaváčková hrála i se zlomeninou. Radám lékařů a parťačky navzdory

Výkon poraženého týmu ovlivnil zdravotní stav Hlaváčkové, která má po zásahu míčkem od Martiny Hingisové v pátečním semifinále zlomeninu pod oční bulvou a lékaři jí nedoporučovali nastoupit. Rozmlouvala jí to i její parťačka. "Ale já si myslím, že by mi to pak bylo líto. Prostě jsem to riskla. Jsme sportovci a hrajeme se zraněními," řekla Hlaváčková.

Hrála ale s obavami. Ke smečím se otáčela zády a údery nebyly agresivní, jak by chtěla. "Celkový přehled na kurtě chyběl, nemohla jsem reagovat na míč. Tak jsem to tam tak šolichala a doufala v zázrak, který se nestal," řekla.

Na Hradecké byla zase znát únava z náročného programu. V pátek vedle semifinále čtyřhry odehrála ještě čtvrtfinále smíšené čtyřhry a skončila dlouho po půlnoci místního času. Dnes by navíc ještě měla v mixu s Radkem Štěpánkem nastoupit do semifinále.

zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Česká bitva o medaili? Jedním slovem "hrozná"

"Přejeme si, ať se dá Andrea dohromady, ale musely jsme tam jít," řekla Šafářová a spolu se Strýcovou označily duel o olympijskou medaili proti krajankám za "hrozný". "Byly jsme hodně nervózní a na začátku zápasu to bylo znát. Ale bojovaly jsme a jsme strašně šťastné, že jsme to takhle zvládly," řekla Šafářová.

Podle Strýcové bylo potřeba soustředit se jen na vlastní hru. "Jak je jen jedna medaile, tak byl zápas vypjatý. Každá z nás byla hrozně nervózní a podle toho taky vypadal ten zápas. Nebyl to zrovna nejhezčí zápas, co jsme tu hrály," řekla Strýcová.

V prvním setu měly dlouho navrch stříbrné olympijské medailistky z Londýna Hlaváčková a Hradecká. Hlaváčková si jako první ze čtyř hráček na kurtu udržela servis, takže se dostaly do vedení 3:1. Náskok jednoho brejku držely až do stavu 5:4, kdy Hradecká podávala na vítězství v setu. Pár přezdívaný H+H ale v této hře promarnil dva setboly a zápas se začal otáčet.

Šafářová se Strýcovou využily toho, že Hradecká viditelně ztratila energii, prolomily podání Hlaváčkové a získaly pro sebe první set v poměru 7:5. Druhá sada už měla jednoznačný průběh. Hlaváčková si za nepříznivého stavu 1:4 povolala na kurt lékařku. Po konzultaci a prohlídce bolavého oka v zápase pokračovala, ale vzdorovat už společně s Hradeckou nedokázaly.

zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Po využitém mečbolu se vítězky nejdříve radovaly jen vlažně. "Byla to hrozně hloupá situace," řekla Šafářová. "Mám se radovat, nemám se radovat, když jsou na druhé straně Češky. Vždyť jsme vyhrály," říkala si Strýcová. Po podání rukou u sítě teprve propuklo nadšení. "Pak jsme si zaskákaly," uvedla Strýcová.

Šafářová se Strýcovou tak dotáhly k olympijské medaili turnaj, do něhož vstoupily výhrou nad nejvýše nasazenými americkými sestrami Serenou a Venus Williamsovými a v jehož úvodu Šafářová bojovala se zažívacími problémy. Strýcová přitom do čtyřhry nastoupila až jako náhradnice za Karolínu Plíškovou, která se účasti na olympiádě vzdala.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články