Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Tradiční olympijské plakáty i v Riu. Pořadatelé odhalili kolekci třinácti děl

Rio de Janeiro - Pořadatelé olympijských her v Riu de Janeiro pokračují v tradici oficiálních plakátů. Na rozdíl od předchozích soutěží pod pěti kruhy, které si obvykle vystačily s jedním plakátem, představili organizátoři z Brazílie kolekci třinácti děl. Ta má reprezentovat různorodost největší země Jižní Ameriky. 

Je nám líto, video expirovalo.
Pořadatelé v Riu odhalili tradiční olympijské plakáty

Na tvorbě série se podílelo dvanáct brazilských umělců a jedna výtvarnice z Kolumbie. Kolekci pořadatelé představili v úterý v Muzeu zítřka, které sídlí v ultramoderní budově ve tvaru lodi od španělského architekta Santiaga Calatravy v modernizované přístavní čtvrti Ria.

"Důležité pro nás bylo ukázat Brazílii, jaká je, se všemi barvami, leskem a krásou směsice lidí, kteří v ní žijí, se směsicí kořenů, které tu máme," řekla šéfka kultury organizačního výboru her Carla Camurattiová s odkazem na rozmanitou brazilskou populaci, která vzešla z potomků afrických otroků, domorodých kmenů, evropských přistěhovalců z Portugalska a dalších zemí Starého kontinentu, Japonska a mnoha dalších.

Plakáty, většinou v odstínech zářivě žluté, zelené, červené a modré, se zaměřují na klasická témata Ria: běžce na slavné pláži Copacabana, děti ve favelách či na motivy spojené s přírodou a mořem. Některé z nich pracují s olympijskou symbolikou v podobě pěti kruhů a pochodní.

Díla všech autorů zůstanou v muzeu vystavena do 22. července. Pak bude kolekce přesunuta do olympijského centra v parku Deodoro na severu Ria. Tradici oficiálních olympijských plakátů zahájil v roce 1912 Stockholm.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články