Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Tiščenkův boj o zlato může být impulsem ke změnám v hodnocení boxu

Rio de Janeiro - Kontroverzní rozhodnutí sudích v pondělním finále olympijského turnaje, podle kterého duel o zlato boxerů do 91 kg vyhrál Rus Jevgenij Tiščenko, by mohl být impulzem ke změnám v rozhodování. Člen výkonného výboru Mezinárodní boxerské asociace (AIBA) Tom Virgets řekl, že v novém systému by neměly subjektivní dojmy sudích mít takový vliv na výsledek, a mělo by být jasné, kdo má navrch.

Box na OH v Riu
zdroj: Reuters

Všichni tři rozhodčí přisoudili v pondělí vítězství na body Tiščenkovi v těsném poměru 29:28, i když se během většiny duelu zdálo, že navrch má jeho finálový rival, Kazach Vasilij Levit. Jeho triumf očekávalo i publikum v Riu, které verdikt odměnilo bučením a pískotem.

Virgets prý dokáže pochopit a odůvodnit, proč náhodně vybraní rozhodčí z Irska, Kolumbie a Alžírska rozhodli podle aktuálních pravidel tak, jak rozhodli. "Je vidět, že si ohledně bodování počínali konzistentně, postupovali podle pravidel. Ale je to ten správný způsob? Vyhodnotíme to a vylepšíme. Budeme box kontinuálně vylepšovat," slíbil.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam boxu: do 52 kg, do 69 kg, do 91 kg, +91 kg (M)

Řada na první pohled výborných Levitových úderů se například nepočítala, protože nedopadla na požadovaná místa. Ohlasy veřejnosti podle Virgetse ale AIBA bere do úvahy. "Myslím si, že během příštích čtyř let všichni uvidí kroky, po kterých bude pro každého jasnější pochopit, jaká jsou kritéria, a snazší rozpoznat, který boxer vyhrává," uvedl Virgets.

Tiščenko si na diváky po utkání stěžoval. "Nevím, proč se projevovali takovým způsobem. Pokud mi rozhodčí dali zlato, museli pro to mít důvod," řekl. Levit halu opouštěl s medailí v kapse místo na krku, ale soupeře či sudí nekritizoval, během medailového ceremoniálu se dokonce snažil ztišit další pískot a bučení diváků směrem k svému soupeři.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články