Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Svoboda zlato z Londýna neobhájil, pětiboj zakončil na 9. místě

Rio de Janeiro – Do běhu kombinovaného se střelbou vybíhal David Svoboda se ztrátou 20 sekund na bronzovou pozici, a i když se český reprezentant postupně propracovával pořadím vzhůru, na posun na stupně vítězů to nestačilo. Obhájce zlata z Londýna tak v Riu skončil devátý se ztrátou 16 sekund na bronz. Pro zlato si doběhl Rus Lesun, který v závěru uhájil svůj náskok před dotahujícím se Ukrajincem Tymoščenkem. Bronz patří Mexičanovi Hernandezovi.

Jednatřicetiletý Svoboda od začátku ztrácel na nejlepší. Po čtvrtečním předsazeném šermu byl sedmý, po plavání klesl na deváté místo a po bonusovém šermu si ještě o příčku pohoršil. Dvě chyby a překročený časový limit na parkúru ho srazily na 13. pozici a před závěrečným během kombinovaným se střelbou měl už příliš velkou ztrátu na to, aby atakoval stupně vítězů. Druhý z českých reprezentantů Jan Kuf nedokončil parkúr a skončil hluboko v poli poražených. 

Svoboda se mezi Londýnem a Riem potýkal se zdravotními problémy, a proto deváté místo bral. "Jsem strašně rád za to místo, pro mě je krásné. Myslím, že jsem z minima vytěžil maximum. Z toho, co jsem měl natrénováno vlivem nějakých zdravotních omezení, je to krásné," uvedl.

Po šermu byl sedmý

Svoboda ve čtvrtek v předsazeném šermu, který netradičně začal o dva dny dříve než hlavní závodní den, obsadil sedmé místo. V úvodní sobotní disciplíně plavání sice patřil mezi pomalejší polovinu z 36 pětibojařů, ale jeho ztráta na čelo příliš nenarostla. Ve druhé rozplavbě se představil spolu s Kufem a zaplaval o méně než sekundu pomaleji než před čtyřmi lety v Londýně.

Červencový mistr Evropy ze Sofie Kuf dohmátl o 25 setin sekundy za Svobodou, což znamenalo, že získal jen o bod méně než jeho reprezentační kolega. Stejně jako ve čtvrtečním šermu i v plavání padl olympijský rekord. Zasloužil se o něj časem 1:55,60 Brit James Cooke. Jelikož mu však nevyšel šerm, je až za Svobodou.

Krátce po plavání absolvovali pětibojaři novinku olympijského programu, bonusový šerm. Žádné velké změny v pořadí ale podle očekávání nenastaly, nejlepší pětibojaři si připsali jen tři bonusové body za tři výhry. Svoboda prohrál v souboji s Britem Choongem, Kuf nejdříve porazil Maďara Demetera a pak nestačil na Francouze Belauda. 

V parkúru, který poznamenal déšť, potřeboval jednatřicetiletý Svoboda zajet čistě, ale s třináctiletou klisnou Ariadne shodil dvě překážky, takže odečítal 14 sekund. O další čtyři body navíc přišel kvůli překročenému časovému limitu.

Ještě hůř dopadl Kuf, kterému připadla jedenáctiletá klisna Rima TW. Zpočátku s citlivým koněm neměl problémy, jenže na deváté překážce kamenné zdi přepadl. Zvíře poté zkrotil, ale stejný problém se opakoval při jednom z dalších skoků a pětadvacetiletý reprezentant nakonec parkúr nedokončil.

"Byly to asi hlavně moje chyby. Do té doby byl parkúr moc hezký, plynulý a všechno v pohodě. Možná tím jsem se nechal uchlácholit, že jsem si říkal, že už to bude dobrý. Jednou jsem ho podcenil a hned mě vypekl a podruhé taky," litoval Kuf.

Svoboda vybíhal na závěrečnou 3200 metrů dlouhou trať se čtyřmi střeleckými zastávkami se ztrátou 20 sekund na bronz. Manko sice postupně lehce stahoval, ale k boji o stupně vítězů měl daleko.

Osmadvacetiletý Lesun potvrdil roli favorita. První muž světového žebříčku přidal ke zlatým medailím ze světového a evropského šampionátu premiérový kov z olympiády a rovnou ten nejcennější. Ruský pětiboj tak ovládl mužský závod na čtvrtých z posledních pěti Her.

Moderní pětiboj - muži:

Po bonusovém šermu:

1. Lesun (Rus.) 592 b. (šerm: 268 - plavání: 324), 2. O. El Gezirí (Eg.) 569 (239 - 330) a Choong (Brit.) 569 (224 - 345), ...10. Svoboda 550 (226 - 324), 19. Kuf (oba ČR) 538 (215 - 323). 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články