Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Svoboda: Podal jsem výkon na elitní desítku. Na lepší místo to nebylo

Rio de Janeiro – Sérií zranění si prošel moderní pětibojař David Svoboda po svém olympijském zlatu před čtyřmi lety v Londýně. Když už se zdálo, že se dostává do formy, musel před cestou do Ria de Janeiro znovu výrazně improvizovat v přípravě, a proto mu deváté místo udělalo radost.

Moderní pětibojař David Svoboda
zdroj: ČTK autor: Petr Toman/World Sports

"Podal jsem výkon na elitní desítku, což je vždy luxusní skupinka v každém závodě v pětiboji, a to mi udělalo hroznou radost. Na lepší umístění bych to neviděl," řekl jednatřicetiletý závodník pražské Dukly. "Vím, že přísnější sportovní fanoušci možná budou zklamaní, ale kdyby věděli, co mě všechno potkalo, a já jim to rád řeknu, ocení to taky. A nejvěrnějším jsem udělal radost, už mi pípají esemesky."

Na nepovedenou obhajobu zlata z předchozích Her v Londýně Svoboda nechtěl ani myslet. "Dneska jsem se snažil poskládat co nejlepší pětiboj z takových výkonů, které jsou momentálně v mých silách. Myslím, že až na pár drobností jsem dnes z minima vytěžil maximum," prohlásil po závodu.

Svoboda v sezoně absolvoval jen dva starty, před cestou do Ria ho trápilo bolavé levé koleno. Deváté místo proto bere jako satisfakci, že se mu podařilo s pomocí trenérů připravit. "Přes to zhruba jeden až dva měsíce dlouhé tréninkové manko to lepší být nemohlo. Jsem proto strašně spokojený, uvedl s úsměvem pětibojař.

Závod se povedl

"Povedlo se, máme hezký výsledek do desítky. Tolik desítkových výsledků historicky není." Noha ho trápila do poslední chvíle. Poměrně limitovala jeho běh. "Do poslední chvíle jsem netušil, jestli to povolí, nebo ne. Pak se mi podařilo na to nemyslet. Nějak jsem to odbrzdil a říkal jsem, jestli to rupne, tak to rupne," řekl. V závěrečném zakrouceném běhu se střelbou se snažil vylepšit svůj výsledek a dostal se do desítky. "Myslím, že se mi to povedlo nejlíp, jak to šlo. Mám velkou radost," zopakoval.

Je nám líto, video expirovalo.
Svoboda je spokojený, Kuf se snaží být pozitivní

Od šermu se snažil maximálně soustředit. V soutěži sice byli s Janem Kufem dva Češi, ale moc ho nevnímal. "Nekoukal jsem se moc, co se děje kolem mě. Myslím, že se to povedlo. Bylo to hodně těžké zvládnout po psychické stránce, vědom si svých zdravotních omezení a ne úplně stopro tréninku," řekl Svoboda.

Před olympiádou šetřil energii

Už dlouho před olympiádou se snažil co nejvíce uzavřít před světem. Vyhýbal se mediálním aktivitám, nechtěl být rušen. "Musím už dbát na všechny možné energetické úspory. Dodržoval jsem životosprávu, nepil jsem pivo, s holkama jsem nikam nechodil, spíš minimálně. Noviny jsme nečetl, na mobilu jsem nebyl. Energii, kterou jsem uspořil, jsem prodal a dobře to dopadlo. Umístění v desítce je výsledek," řekl.

V cíli Svoboda jako jeden z prvních pogratuloval svému nástupci. Rusa Alexandra Lesuna několikrát objal a z jeho triumfu měl radost. "Bylo to od srdce. Alex je podle mě jeden z nejlepších pětibojařů všech dob. Byl jsem strašně rád, že vyhrál zlatou, a to i proto, co předcházelo olympiádě ohledně ruských sportovců. Vím, že to nesl dost těžce. Já jsem si stoprocentně jistý, že je čistý, a hrozně mu to přeju. Udělal mi obrovskou radost, přál jsem mu to nejvíc ze všech," řekl Svoboda.

Vzhledem k jeho zdravotním problémům není jisté, jestli může myslet na další olympiádu. Po devátém místě v Riu se ale nedá stoprocentně mluvit o jeho olympijské kariéře v minulém čase. "Myslím, že do Tokia už nepojedu, ale teď není vhodná doba pokládat tuhle otázku. Potřebuju si odpočinout, získat čas, aby se to ve mně usadilo, abych si uvědomil, co a jak bude dál. Myslím, že na konci roku před začátkem přípravy si budu moct říct, jestli půjdu dál a na jak dlouho," řekl.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články