Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Svoboda: Mám problém s achilovkou, proto jsem shazoval překážky

Rio de Janeiro – Když bojoval v rozběhu, v jeho dráze zůstaly ležet na zemi skoro všechny překážky, za což ho rozhodčí na několik hodin diskvalifikovali. Petr Svoboda se však do závodu na 110 metrů překážek vrátil, ale nakonec skončil v semifinále. Až nyní ale prozradil, že důvodem velkého počtu shození byla Achillova šlacha, která českého reprezentanta na olympiádě trápí.

Petr Svoboda
zdroj: ČTsport

"Je věc, kterou jsem veřejně neřekl - mám problémy s levou achilovkou, v sobě dva surgamy na bolest. Z odrazové nohy nevytáhnu odraz nahoru, sedím v překážkách a každou jsem prostě zkosil. Když není dobrý odraz, běží se technicky velmi špatně," shrnul překážkář Petr Svoboda zdroj obtíží při běhu.

V prvním rozběhu ho jury nejdříve diskvalifikovala za úmyslné shazování překážek. Následné protest české výpravy ale byly uznány a Petr Svoboda tak mohl nastoupit v semifinále. V závodě na 110 m překážek nakonec skončil 18.

Mluvit o úmyslu shazovat překážky je jako říct, že někdo hodil úmyslně třikrát mimo výseč

Český atlet pravidlo o úmyslném shazování překážek nechápe. "Smyslem překážky je nás zpomalit. Když já do ní kopnu, zpomalí mě stejně. Pravidlo je pro mě nesmyslné," hodnotí to běžec. Podle jeho slov člověk při závodu ani nevnímá, jestli překážky shazuje, nebo ne. "Je to jako diskvalifikovat někoho za to, že hodil úmyslně třikrát mimo výseč," kroutí hlavou.

Na zprávu o verdiktu čekal do druhého dne, dlouho tedy neměl jistotu, zda vůbec znovu poběží. "Měl jsem nějakých 6 hodin, abych se psychicky připravil na semifinále," přiblížil Petr Svoboda martýrium ze soutěže.

Na bolest se ale český běžec podle svých slov rozhodně nechce vymlouvat. Přiznal, že v semifinálovém běhu zaspal na startu a sešlápnutí jedné z překážek ho zpomalilo. Po závodě se omlouval fanouškům za výsledek, s nímž sám není spokojený.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články