Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Svoboda: Je pro mě otazníkem, na co ještě v Riu mám

Praha – Pětibojař David Svoboda sčítá poslední dny před olympiádou v Riu. Na své třetí Hry bude Svoboda odjíždět jako obhájce olympijského zlata. Jak sám říká, jeho aktuální zdravotní stav není stoprocentní, ale přesto věří ve výsledek, který potěší jeho samotného i české fanoušky. Olympijské hry jsou pro něj velkou motivací a dlouhodobým cílem, kvůli kterému se pětiboji stále věnuje. Hry v Riu považuje český pětibojař za svou poslední olympiádu, o účasti v Tokiu v roce 2020 už podle svých slov nepřemýšlí. 

David Svoboda
zdroj: Facebook Davida Svobody

V roce 2012 získal David Svoboda na olympiádě v Londýně zlato v moderním pětiboji. Poté se ale začaly ozývat zdravotní problémy, které se dlouhodobě vlekly. V současné době se Svoboda cítí připravený, ale chybí mu tréninkové manko v běhu, který musel na měsíc vynechat. "Zdraví je v poslední době stabilizované, není to úplně stoprocentní, ale je otázkou, jestli to v mém věku ještě někdy stoprocentní budeAle Rio se blíží a musím se přiznat, že jsem měl měsíc, co jsem nemohl běhat, což je docela nepříjemná věc," vysvětlil český pětibojař. Svoboda se na druhou stranu kvůli bolavému kolenu snažil zapracovat na ostatních disciplínách, udržoval fyzičku v posilovně nebo na kole. 

K drobnému zranění českého pětibojaře došlo při běžeckém tréninku, k olympijskému závodu ale přistupuje pozitivně a ke zdravotním problémům se už nechce vracet. "Bolelo mě něco v oblasti kolene. Koleno je sice podle všech vyšetření zdravé, ale zkrátka po jednom rychlejším běžeckém tréninku na kluzkém povrchu se mi stal takový menší úraz. Neupadl jsem, ale stalo se tam něco, co mělo delší dobu následky. Nějak bych se v tom nepitval, zkrátka mi to nedovolovalo docela dlouho běžet, tak teď už se snad blýská na lepší časy. Budem pozitivní, já bych to moc nerozmazával," řekl Svoboda.

David Svoboda je stále úřadujícím olympijským vítězem v moderním pětiboji, od triumfu v Londýně už ale uběhly čtyři roky, během kterých se podle jeho slov dost změnilo. "Čtyři roky od Londýna byly úplně jiné než všechny moje ostatní sportovní roky. Do Londýna 2012 byly plné nečekaných problémů, zvratů a životních změn, se kterými jsem se musel nějak vypořádat. Něco jsem zvládl hůř, něco lépe, ale snad se dá říci, že jsem to nějak ustál. Taky mi přibylo pár let navíc, pro mě samotného je velkým otazníkem, na co v Riu ještě vlastně mám," řekl Svoboda. 

"Člověk nejvíce roste, když řeší nějaké problémy, tak doufám, že jsem urazil velký kus cesty za ty poslední čtyři roky. Do olympiády v Londýně šlo všechno, v porovnání se současností, samo a strašně snadno. Asi jsem trochu potřeboval zjistit, že to všechno není samozřejmost, že se člověku daří," ohlíží se zpětně Svoboda.

I přes vleklé zdravotní problémy si David Svoboda dokázal udržet motivaci. Olympiáda pro něj vždy byla dlouhodobým cílem a vrcholem sportovní kariéry. "Mám rád dlouhodobé cíle, působí takovým stabilizačním efektem. Člověk když řeší nějaké problémy teď, tak je v klidu vůči tomu, co má přijít třeba za rok nebo za dva. To člověka vždycky trochu uklidní. Ale nebýt olympiády, tak už bych s tím sportem možná skončil. Myslím teď, po Londýně," řekl Svoboda.

David Svoboda
zdroj: ISIFA/EPA

Podle svých slov ho účast na olympiádě a případný úspěch i v době zranění držely nad vodou. "Protože než první už člověk lepší být nemůže, takže jediné, co mě u toho drželo, když jsem měl největší problémy, bylo to, že by se to třeba mohlo podařit ještě jednou, což teď radši všechny uklidňuju, nechme se překvapit," dodal pětibojař.

V jednu chvíli českému pětibojaři proběhla hlavou i myšlenka, že účast na olympiádě v Riu nemusí vyjít. "Nemá cenu zapírat, že bylo období, kdy jsem zapochyboval o tom, jestli budu v Riu vůbec schopen závodit a jestli mě tam vůbec ČOV pošle na základně mého zdravotního stavu. Naštěstí se to v době, kdy se o tom rozhodovalo, zlepšilo, takže nebyl důvod pochybovat o tom, že to zvládnu," popsal jednatřicetiletý sportovec.

Pro Svobodu bude Rio třetí a zároveň pravděpodobně poslední olympiádou. Účast v Tokiu sice nevylučuje, ale nepovažuje ji za reálnou. "Rio bude asi ten poslední milník. Nad další olympiádou už nepřemýšlím. Nevylučuji ji, znám sportovce v mém okolí, kteří končili každý rok asi deset let v řadě. Nemůžu vyloučit, že já budu ten případ, ale opravdu si to aktuálně nemyslím. Teď si myslím, že Rio bude moje poslední olympiáda," vysvětlil Svoboda. 

David Svoboda: "Já jsem už před dvěma měsíci myslel, že už je to všechno za mnou. Už jsem měl výbornou formu, těšil jsem se na to, jak všem v Riu vypálím rybník, takže já už radši dopředu nic říkat nebudu. Snažím se v přípravě po psychické i fyzické stránce dělat všechno, co umím, a nejlépe, jak umím. A na co to bude stačit, na to si musíme všichni počkat."

I přesto, že letošní olympiáda je pro českého pětibojaře vyvrcholením nejen sezony, ale i celého čtyřletého cyklu od olympijských her v Londýně, přemýšlí David Svoboda, co bude dál. "Plány po Riu mám. Vzhledem k posledním čtyřem letem jsem o tom přemýšlel docela intenzivně. Profesionální smlouvu mám podepsanou do konce roku 2017. To znamená, že příští sezona bude ještě určitě ta, ve které se budu snažit o co nejlepší výsledky. A pak se uvidí, jestli bude oboustranný zájem a kontrakt na Dukle prodloužíme. A v případě, že ho neprodloužíme, tak bych tam rád zůstal jako trenér," popsal své plány český sportovec.

Svoboda odlétá s celým týmem do Ria 13. srpna. O pět dní později zahájí pětibojařskou soutěž šermem a podle nových pravidel se zbylé čtyři disciplíny odehrají v jednom dni 20. srpna. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články