Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Stát poskytne 200 milionů korun na přípravu mladých reprezentantů

Praha – Financování přípravy juniorů a reprezentantů do 23 let dozná od příštího roku výrazných změn. Podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) totiž není dostatečné. Chystaná dotace má podle ní zlepšit české výsledky na Hrách, ale také motivovat mladé sportovce. 

Během tiskové konference v souvislosti s koncem olympijských her řekla, že se mnoho našich vrcholových sportovců připravuje takříkajíc na koleně. Přesto reprezentanti odvedli pro Českou republiku jako vždy skvělou práci, zhodnotila jejich výkony ministryně.

"Je to velká motivace samozřejmě pro všechny děti a mládež v našich školách. Jedna zlatá medaile Lukáše Krpálka pravděpodobně namotivuje do juda více malých kluků a holek než tisíc projevů ministryně školství," podotkla Valachová.

Dále uvedla, že už před několika měsíci nastínila myšlenku navýšit dotace na přípravu olympioniků. V Národní radě pro sport, což je její poradní orgán, ale podle ní panovala shoda, že by to nebylo příliš moudré. Financování je totiž nutné přizpůsobit cyklu přípravy.

"Nemůžeme jim posílat peníze v roce olympiády, ale zhruba dva roky dopředu," řekla Valachová. Na situaci proto jako první vydělají olympionici v zimních sportech. Ministerstvo začne během následujících měsíců posílat zvýšené částky určené pro jejich přípravu na ZOH 2018, které se uskuteční v jihokorejském Pchjongčchangu.

Podpořit je však podle ministryně nutné například i gymnastiku či individuální lední sporty – krasobruslení a rychlobruslení. "Jsou to spíše jednotlivci. Jejich zázemí a způsob přípravy včetně potřebné infrastruktury určitě nejsou na dobré úrovni," dodala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články