Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Srbsko porazilo obhájce zlatých medailí, nejúspěšnější tým historie je pátý

Rio de Janeiro – Tým Srbska zvítězil ve finále vodního póla 11:7 nad Chorvatskem, které tak neobhájilo titul z turnaje v Londýně. Opakovala se tak situace z loňského mistrovství světa, kde se Chorvaté také museli spokojit se stříbrem po utrpěné porážce od Srbů. Nejúspěšnější tým v historii Her Maďarsko vybojovalo páté místo.

Srbové se na oslavu vykoupali s národní vlajkou
zdroj: ČT4 autor: REUTERS/Athit Perawongmetha

Chorvatští pólisté nezopakovali zlatý úspěch z OH v Londýně a stejně jako na loňském mistrovství světa podlehli ve finálovém utkání soupeřům ze Srbska. Srbsko triumfovalo pod pěti kruhy v samostatné historii poprvé, na předchozí tři zlata dosáhlo v letech 1968, 1984 a 1988 pod hlavičkou Jugoslávie.

Favorizovaní Srbové si prošli na začátku turnaje ohněm, když se v prvních dvou zápasech zmohli pouze na remízu a vzápětí s Brazílií podlehli 5:6. Pak šli ale jejich výkony nahoru a v následujících čtyřech zápasech vyhráli.

"Po tomhle jsme toužili od začátku našich kariér. Hrozně moc a hrozně tvrdě jsme trénovali. Kvůli tomuhle zlatu jsme neskutečně trpěli. Cesta za triumfem na olympiádě pro nás byla plná stresu," řekl autor dvou finálových gólů Srbska Filip Filipovič, jenž byl zvolen nejužitečnějším hráčem turnaje.

Nadějně Srbové vstoupili i do utkání s Chorvatskem. O první branku se postaral Dusko Pijetlovič ve třetí minutě. Chorvatům se sice podařilo odpovědět poměrně rychle trefou z velké vzdálenosti, pak ale Srbové přišli s dvěma zdárně zakončenými akcemi. Zaskočení pólisté Chorvatska si vzali oddechový čas, který záhy naplno zužitkovali. Po první čtvrtině tak bylo skóre 2:3.

V dalších dvou částech Srbové jasně dominovali výsledky 1:3 a 2:3. Pouze na konci třetí čtvrtiny se mimořádně vyšvihli chorvatští pólisté, když těsně před pauzou dokázali skórovat a pak ještě trefili břevno. V poslední čtvrtině se jim podařilo na tento tlak navázat. Stačilo to však pouze na remízu v poslední čtvrtině, výsledek celého utkání se Chorvatům zdramatizovat nepodařilo.

Na třetím místě skončili finalisté z Londýna Italové, kteří udolali 12:10 Černou Horu. Ta prohrála olympijský zápas o bronz potřetí za sebou. S devíti triumfy suverénně nejúspěšnější mužstvo historie Maďarsko porazilo Řecko 12:10 v utkání o páté místo, sedmou příčku vybojovali Španělé 9:8 proti domácím Brazilcům.

Vodní pólo - muži:

Finále: Chorvatsko - Srbsko 7:11 (2:3, 1:3, 2:3, 2:2),

o 3. místo: Černá Hora - Itálie 10:12 (1:2, 3:3, 3:4, 3:3),

o 5. místo: Maďarsko - Řecko 12:10 (2:1, 4:4, 3:3, 3:2),

o 7. místo: Brazílie - Španělsko 8:9 (1:3, 2:1, 1:2, 4:3).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články