Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Špotáková: Na víc jsem neměla, nebyla tu jasná favoritka

Rio de Janeiro – V páté sérii olympijského finále hodila oštěpařka Barbora Špotáková svůj nejlepší výkon 64,80 metru, stačilo to však pouze na bronzovou medaili. I to považuje Špotáková, která v březnu utrpěla nepříjemné zranění a v Riu ji provázely pochybnosti, za neuvěřitelný úspěch.

Reakce Špotákové po jednom z odhodů
zdroj: ČT4 autor: Dylan Martinez

"Říkali jsme, že to bude vyrovnaná soutěž. Nebyla tu jasná favoritka," řekla světová rekordmanka a dvojnásobná olympijská vítězka po zisku bronzového kovu. "Je to neuvěřitelné, že se to povedlo," žasla Špotáková.

Z těsného souboje nakonec odcházela s medailí, což považovala za neuvěřitelné hlavně proto, že si v březnu zlomila zánártní kost a její účast na olympiádě tak byla ohrožena. "Protože jako když si zlomíte v březnu nohu, tak vám to hlavně zlomí sebevědomí. Noha se pak zahojí, je v pohodě, ale nabýt zpátky to, že jste neporazitelnej, to je strašně těžký," upozornila nejúspěšnější olympijská oštěpařka v historii.

"Hlodaly ve mně pochyby, musela jsem zahánět špatné myšlenky," přiznala. Finále se nevyvíjelo podle jejích představ, až pátý pokus byl medailový. "Na víc jsem dnes neměla," přiznala česká oštěpařka, která si při bronzovém odhodu dokonce zakřičela, což prý obvykle nedělá. "Věděla jsem, že je to nejvíc, co ze mě mohlo v tu chvíli vyletět," přiznala. Když na výsledkové tabuli spatřila trojku, začala myslet na medaili. "V tu chvíli jsem začala věřit. Hodně věřit."

Špotáková měla i trochu štěstí, čtvrtou Marii Andrejczykovou z Polska přehodila o pouhé dva centimetry. Přitom na letošním Memoriálu Josefa Odložila předvedly obě naprosto totožný výkon a Češka vyhrála díky lepšímu druhému pokusu. "Ale snad mi to i trošku přeje. Je jí dvacet. Já jsem v jejím věku oštěpem ještě neházela, začínala jsem v jednadvaceti," upozornila Špotáková. "Je to nová generace a já jsem ráda, že také ještě umím občas předvést něco dobrého," řekla.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články