Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Špotáková je nejúspěšnější olympijskou oštěpařkou všech dob. V Riu vybojovala bronz

Rio de Janeiro - Barbora Špotáková v Riu zlatý hattrick nedokonala. Bronzem, který vybojovala, však vstoupila mezi atletické legendy. Je nejúspěšnější oštěpařkou olympijské historie. Ještě žádné oštěpařce se nepodařilo vybojovat tři medaile, z toho navíc dvě zlaté. Špotáková skončila třetí po hodu dlouhém 64,80 metru. Senzační triumf slaví jednadvacetiletá Chorvatka Kolaková.

Dvojnásobná olympijská vítězka vstupovala do finále druhým nejdelším hodem z kvalifikace (64,65 metru), ale úvodním pokusem se středečnímu výkonu nepřiblížila. Pětatřicetiletá rodačka z Jablonce nad Nisou vrhla oštěp pouze k hranici šedesáti metrů a patřilo jí osmé místo. Vlažně zahájila soutěž i Polka Andrejczyková, suverénní vítězka kvalifikace.

Druhým pokusem si však Špotáková s přehledem zajistila místenku v užším osmičlenném finále, když zaznamenala 63,73 metru. Do něj ji doprovodily i všechny rivalky z letošní sezony, i když výše zmíněná polská reprezentantka trnula až do posledního hodu Lotyšky Palameikové a postoupila až z poslední osmé příčky.

Užší finále nabídlo zaplněným tribunám nejdelší hod soutěže už v první sérii. Překvapivě se o něj nepostarala žádná z favoritek, nýbrž chorvatská oštěpařka Sara Kolaková, která hodem dlouhým 66,18 metru následně získala senzační zlato. Svěřenkyně Rudolfa Černého vybojovala bronz výkonem 64,80 metru. Mezi obě zmíněné se vměstnala Jihoafričanka Viljoenová (64,92 metru).

Špotáková mohla být první atletkou v olympijské historii, jež triumfuje na třech Hrách po sobě. Nepodařilo se jí to stejně jako etiopské vytrvalkyni Tiruneš Dibabaové, novozélandské koulařce Valerii Adamsové ani jamajské sprinterce Shelly-Ann Fraserové-Pryceové. Pro českou výpravu nicméně světová rekordmanka vybojovala šestý bronz a celkově osmou medaili.

"Já jsem si přála jakoukoliv medaili. Ze začátku to se mnou vůbec nevypadalo slavně. Hrozně jsem se prala s tím povrchem, jako asi všechny holky. Potom jsem si řekla: Teď nebo nikdy! Naštěstí jsem ten hod opravdu ze sebe vydolovala, dokonce jsem u něj i řvala, což obvykle nedělám. Jsem ráda, že to dopadlo a že lidi nezůstali vzhůru zbytečně. Byla jsem hodně nervózní. Čím jsem starší, tím je to horší. Před prvním pokusem u mě byla velká nervozita. Pak to ze mě spadlo. Řekla jsem si, že musím bojovat. Po mém nejlepším hodu začalo pršet, což možná trochu pomohlo. Dopadlo to fantasticky. Je to paráda, třetí medaile v řadě z třetí olympiády."

Výsledky olympijského turnaje v hodu oštěpem žen

1. Kolaková (Chorv.) 66,18, 2. Viljoenová (JAR) 64,92, 3. Špotáková (ČR) 64,80, 4. Andrejczyková (Pol.) 64,78, 5. Chaladovičová (Běl.) 64,60, 6. Mitchellová (Austr.) 64,36, 7. Lu Chuej-chuej (Čína) 64,04, 8. Obergföllová (Něm.) 62,92. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články