Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Soud rozhodl. Dlaně veslařů a vzpěračů z Ruska zůstanou v Riu prázdné

Rio de Janeiro – Sportovní arbitrážní soud CAS v Riu de Janeiro sedmnácti veslařům a osmi vzpěračům z Ruska důvod k radosti nepřinesl, když zamítl jejich odvolání proti vyloučení z olympijských her. Rusku tak zbyla v olympijské regatě jediná posádka z původních pěti. Celkem 22 veslařů z 28 nebylo do závodů puštěno kvůli porušení dopingových pravidel, vzpěračské soutěže budou ze stejného důvodu zcela bez ruské účasti.

Ruští veslaři
zdroj: REUTERS autor: Alexandra Beier

Sedmnáct z potrestaných veslařů se proti rozhodnutí veslařské federace FISA odvolalo a zvláštní panel CAS trest už přímo v dějišti olympiády potvrdil. Rusové přišli o obě osmiveslice, ženský dvojskif lehkých vah a čtyřku bez kormidelníka lehkých vah. Zbyla pouze mužská čtyřka bez kormidelníka.

CAS poté potvrdil i červnové rozhodnutí Mezinárodní vzpěračské federace IWF, která ruský svaz potrestala vyloučením ze všech světových soutěží na jeden rok za tři a více pozitivních dopingových testů při nových analýzách vzorků z olympijských her v letech 2008 a 2012.

Olympiádu v Riu pošramotil skandál s ruským dopingem

Veslařská federace rozhodovala o osudu ruského týmu na základě zprávy antidopingové agentury WADA o dlouholetém státem organizovaném dopingovém programu napříč všemi sporty. Dva z 22 vyloučených veslařů měli v minulosti trest za doping, zbývající doplatili na manipulace se vzorky v moskevské laboratoři.

Odvolání ruských veslařů bylo prvním případem, který zvláštní panel v Riu rozhodl. Do pátečního zahájení her má na stole řadu dalších, většinu z nich rovněž od ruských sportovců. Řešit by mohl i případ cyklistky Martiny Sáblíkové.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články