Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Snad poprvé jsme postup zvládli takticky, radují se Radoň s Dvořákem

Rio de Janeiro – Deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák se předvedli jistým postupem do sobotního finále na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Museli sice absolvovat v krátkém časovém úseku dvě jízdy, semifinále ale bezpečně zvládli. A mají radost z vydařeného plánu.

"Ráno jsme byli trošku nervózní, ale trenérský tým super spočítal, jak máme být v rozjížďce, a my jsme to snad poprvé v životě zvládli takticky," pochvaloval si Radoň. V úvodní rozjížďce se závodníci z Česka rozhodli nebojovat s favorizovanými Němci Sebastianem Brendelem a Janem Vandreyem o přímý postup do finále. "Věděli jsme, že s Němci to asi úplně nepůjde, snad zítra, ale ráno ne. Jeli jsme na třetí čtvrtý flek, který znamenal lehčí semifinále. To jsme si pohlídali. Semíčko bylo zadarmo," pousmál se Radoň.

Okolnosti české posádce hrály do karet

Češi se totiž v semifinále představili ve čtyřčlenné jízdě, ze které postupovaly do bojů o medaile tři lodě. A jedním ze soupeřů byla i výkonnostně výrazně slabší mosambická dvojice Mussa Chamaune, Joaquim Lobo. "Je pravda, že Mosambik a Austrálie jsou doplněné kvůli olympijské myšlence. Je to fakt, ale je to olympiáda, dostane se jen nejužší špička a někdy i špičková loď zůstane doma. V našem sportu se s tím dlouhodobě počítá," komentoval Dvořák účast outsiderů.

Ze startovního pole navíc "odpadli" Moldavci, neboť Serghei Tarnovschi neprošel před soutěží dopingovou kontrolou. "Na druhou stranu se poprvé dají na olympiádě kombinovat singly a debly a u nás v kategorii jeli hned první čtyři závodníci ze singlu. Takže kvalitativní konkurence proti Londýnu hodně vzrostla," řekl Dvořák.

Vlny je netěší, ale před finále jsou na tom deblkanoisté dobře

Rychlostní kanoisté zatím na laguně Rodriga de Freitase neměli takové problémy s povětrnostními podmínkami jako veslaři, dnes ale větší vlny byly. "Závodí se tady na hodně otevřeném jezeře, což pro nás není úplně tradiční, a tvoří se vlny. Do toho tady jezdí pořadatelé a rozhodčí na motorových člunech, což taky závod občas ovlivní. Ale podmínky jsou férové, nejsou nekorektní vůči jedné straně dráhy," řekl Dvořák.

Sobotní boj o medaile favorizuje sice jiné posádky, ale Dvořáka s Radoněm to neodrazuje od myšlenek na úspěch. "Je to otevřené. Postoupili jsme z kvalifikace, je to navíc. Ale máme dobrou formu, jezdilo se nám hodně dobře. Zítra to tam bouchneme všechno, co umíme. Bude hodně záležet, jak to zvládneme technicky a v jaké budeme pohodě. Zatím je to ale dobré," dodal Radoň.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články