Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Sluková s Hermannovou: Na začátku sezony jsme s olympiádou ani nepočítaly

Praha - Plážové volejbalistky Markéta Sluková a Barbora Hermannová se probojovaly na olympijské hry v Riu de Janeiro. Na začátku sezony přitom v takový úspěch vůbec nedoufaly. Svůj olympijský sen si vybojovaly v rozhodujícím zápase kvalifikace v Soči proti Číňankám.

Prvním krokem k úspěšné kvalifikaci byl Kontinentální pohár v norském Stavangeru. Společně s dvojicí Kolocová-Kvapilová zvládly klíčové utkání o bronz proti týmu Rakouska a prošly do závěrečné olympijské kvalifikace, čili Interkontinentálního poháru v ruském Soči.

V konkurenci devíti družstev se české hráčky probojovaly až do rozhodujícího semifinále, ve kterém dokázaly vrátit porážku ze skupiny Číňankám. Účast na olympiádě vybojovaly výhrou 15:12 v závěrečném zkráceném setu.

„Na začátku naší spolupráce jsme postupu na olympiádu nedávaly moc velkou váhu, ale nakonec se nám to podařilo tím posledním možným způsobem a myslím, že jsme asi posledními českými sportovci, kteří se tam dostali. Jsme hrozně rády, že se nám to povedlo,“ sdělila Barbora Hermannová.

Je nám líto, video expirovalo.
Sluková a Hermannová: Povedlo se to posledním možným způsobem

„Věděli jsme, že šance, jak se kvalifikovat, bude jen přes Kontinentální pohár. O všem vlastně rozhoduje jeden turnaj. Byly na něm silné týmy z Číny, Vanuatu, Finska či Rakouska, které neuhrály výsledek, který si stanovily, a to zničí snažení čtyř let. Takže ta cesta na olympiádu byla dlouhá a je krásný, že pro nás to dopadlo šťastně,“ popisovala své pocity během strastiplné kvalifikační cesty Markéta Sluková.

Kousek od přímého postupu

Postup na olympiádu si mohly zajistit přímo z Kontinentálního poháru, jelikož ale v semifinále nedokázaly porazit Nizozemky, musely o svůj sen zabojovat v Soči na Interkontinentálním poháru. „Od přímého postupu do Ria jsme byly strašný kousíček. Kontinentální pohár je bohužel tak přísný, že vám neodpustí žádnou chybu. My jsme do té doby hrály bezchybně, ale s Holanďankami jsme si to vybraly a nepostoupily do finále,“ řekla Hermannová.

„Nicméně odehrály jsme kvalitní zápasy a věděly jsme, že na Interkontinentálním poháru máme šanci. Znaly jsme silné týmy, které tam měly přijet, ale v koutku duše jsme věřily, že se nám to může povést, protože jsme během sezony těžké zápasy zvládly,“ dodala Hermannová, která si ale stejně tak dobře uvědomovala, že mohly klidně skončit už ve Stavangeru v prvním kole se Slovenkami a sen o olympiádě by byl rychle pryč.

„Věděly jsme, že můžeme postoupit, ale nechtěly jsme dostávat sami sebe pod tlak tím, že musíme. Snažily jsme se to vybalancovat, dát do toho všechno a čekat, jak to dopadne,“ přibližovala strategii před turnajem v Soči Sluková.

K postupu pomohla i bývalá spoluhráčka Kolocová

K postupu české dvojice výrazně pomohlo i druhé české duo Kristýna Kolocová s Michaelou Kvapilovou. Kvalifikace se totiž hrála podobným způsobem jako tenisový Davis Cup, kdy je zapotřebí i dobrý výkon spoluhráčů.

„Odvedly skvělou práci ve Stavangeru i v Soči. V zápasech se slabším soupeřem vyhrály své zápasy, což bylo pro nás důležité, protože jsme nemusely hrát rozhodující golden sety a ušetřily jsme síly. Proti Číňankám sehrály povedený zápas, nenechaly je rozehrát a dokonce málem zvítězily. Soupeřky nám unavily a myslím si, že úlohu druhého týmu zvládly skvěle,“ zhodnotila spolupráci českého týmu Hermannová.

V Riu Češky čeká těžká skupina

O postupu na olympiádu nakonec rozhodl až golden set proti Číňankám, který český tým dotáhl do vítězného konce výsledkem 15:12. „Prošly jsme si psychologickou školou, protože několikrát jsme se během kvalifikace ocitly v situaci, kdy uděláme jednu chybu a všechny naděje jsou pryč. O to je to pro nás cennější, že jsme dané situace dokázaly zvládnout,“ zmínila Sluková.

Pod olympijskými kruhy změří Sluková s Hermannovou ve skupině síly s domácími Brazilkami, které jsou mistryněmi světa, Španělkami a Argentinkami. "V Riu není moc slabších soupeřek, z kterých vybírat,“ je přesvědčená Hermannová, která míní, že jejich skupina je nevyzpytatelná. „Letos jsme porazily Španělky i Brazilky, vždycky to byly vyrovnané zápasy. Myslím si tedy, že nejsou úplně nadšené, že nás mají ve skupině,“ dodává optimisticky.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články