Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Skokany překvapila zelená voda v bazénu, není prý nebezpečná

Rio de Janeiro - Nezvykle zelená barva vody v bazénu překvapila diváky během úterního programu olympijských soutěží skokanů do vody. Nejen bronzový Brit z pondělní soutěže synchro z desetimetrové věže Thomas Daley se divil, jak moc se barva vody liší od té ve vedlejším bazénu na vodní pólo. Podle organizátorů však není voda nebezpečná.

Voda v bazénu pro skokany během ženského synchra z deseti metrů kontrastovala nejen s vedlejším bazénem, ale i s odstínem, který měla o den dříve. Organizátoři Her uvedli, že podle testů nepředstavuje zelená voda žádné zdravotní riziko, příčinu změny barvy nadále zjišťují.

"Nevíme, co se přesně stalo. Kdyby byla voda žlutá a zelená, byla by to asi vlastenecká záležitost," vtipkoval mluvčí organizačního výboru Mario Andrada s odkazem na barvy brazilské vlajky.

Barva vody není jen estetickou záležitostí, její odstín byl postupně čím dál tím víc tmavý, takže sportovkyně neviděly dno bazénu. "Vizuální vjemy jsou během skoků velice důležité, skokani jsou zvyklí vidět vodu určitým způsobem," řekl šéf kanadského týmu Mitch Geller.

"Provedli jsme testy, které děláme každý den, a výsledky byly stejné jako v době, kdy byla voda modrá," dodal Andrada. Podle Gellera se možná na vodě podepsalo horké a slunečné počasí.

Kvalita vody se v souvislosti s Hrami v Riu už řešila, ale ne v bazénech. Hovořilo se především o zátoce Guanabara, určené pro soutěže jachtařů, veslařů či dálkových plavců. Studie tam odhalily množství nebezpečných virů i bakterií, včetně některých odolných vůči všem známým antibiotikům.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články