Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

S umístěním jsem spokojen. S výkonem nikoliv, říká vzpěrač Orság

Rio de Janeiro - Jediný český reprezentant v olympijském vzpírání se pustil do statečného boje s nejsilnějšími muži Her. Jiří Orság si oproti londýnskému startu o jedno místo pohoršil, osmou pozici ale bere vzhledem ke konkurenci jako dobrou. I kvůli tomu, že souboj v nejtěžší váhové kategorii nabídl přepsání hned několika světových rekordů, drama kolem neplatných pokusů i zákulisní tahanice. Český reprezentant tak obstál v jednom z vrcholů olympijských her v Riu.

Jiří Orság
zdroj: Reuters

Ihned po vystoupení byl sedmadvacetiletý rodák ze Znojma z výkonu rozmrzelý, s odstupem času ale umístění bere jako slušné. "Vzhledem ke konkurenci ve startovní listině jsme ani nepočítali, že bychom se mohli dostat na osmičku. Počítali jsme s nějakou desítkou, jedenáctkou, dvanáctkou. Takže ve finále to dopadlo fakt docela dobře, i když s výkonem nejsme spokojení," uvedl Orság.

V rámci olympijského dvojboje začal se svou slabší disciplínou, tedy trhem, výkonem 185 kg v prvním pokusu. V dalších dvou se však už s činkou pral marně. "Necítil jsem se úplně ideálně, i když poslední dny a tréninky nasvědčovaly tomu, že by to mohlo jít mnohem líp. Byly tam i trochu zdravotní potíže - taková souhra špatných náhod," komentoval český olympionik.

V nadhozu Orság překonal 230, posléze 240 kg, tedy nejlepší letošní výkon. Pro třetí pokus zvolil velkou výzvu: výkonem 243 kg by býval překonal český i československý rekord v nadhozu. "Těch 230 nebylo špatných, možná jsme mohli zakládat i výš, ale nechtěli jsme úplně riskovat. Ve 230 kg si už zajistíte určité umístění. Pak jsme viděli, že bude třeba udělat větší skok, i za cenu toho, že tam bude větší čekání, což mi ale u nadhozu vyhovuje," dodává Orság.

Po třetím neúspěšném pokusu už mohl v klidu z rozcvičovny sledovat bitvu, která se zapíše do historie olympijského vzpírání. Velký favorit a obhájce zlata Behdad Salimikordasiabi měl za sebou nový světový rekord v trhu, kdy uzvedl 216 kg. Když v nadhozu přidal 245 kg, málokdo pochyboval o jeho medailovém umístění. Přišel ale zlom v podobě dodatečného neuznání pokusu kvůli technickým nedostatkům.

Íránec Salimikordasiabi nesl zpětné neuznání pokusu velmi nelibě
zdroj: Reuters

Salimikordasiabi rozhodnutí nesl velmi nelibě. Síly, které vynaložil do zákulisních dohad, mu poté chyběly na to, aby výkon zopakoval. Ve výsledné listině se tak propadl kvůli absenci základního platného pokusu. "U toho pokusu jsem si už v rozcvičovně s trenérem říkal, že se mi to nezdálo jako čistý pokus. Byl tam zřejmě nedovolený pohyb v loktech. Za krátkou dobu to potvrdili rozhodčí, ale je to hodně na individuálním posouzení," přiznává Orság.

Zlato tak bral aktuální mistr světa a ohromný talent vzpírání, 22letý Gruzínec Laša Talachadze. Tam, kde jiní ve svých pokusech v nadhozu končili, on začínal. První pokus na 242 kg mu ale nestačil. V posledním pokusu už věděl, že je olympijským vítězem. Pral se tedy kromě naložené činky jen sám se sebou. Naložených 258 kg následně putovalo nad hlavu a Talachadze stanovil nový světový rekord v dvojboji – 472 kg.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články