Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Rusové vyrazili do Ria okleštěni o sto sportovců. Bude vlajkonoškou Isinbajevová?

Moskva - Původně v ní mělo být 387 sportovců, nakonec jich do Ria odletělo z Moskvy více než o sto jmen méně. Kvůli zákazům pro doping odletěla ruská olympijská výprava do Ria ve značně okleštěné podobě. I kvůli pocitu křivdy v Rusku nyní padají návrhy, aby vlajkonoškou výpravy byla Jelena Isinbajevová. To přitom nebude tak jednoduché - tyčkařka v Riu nesmí startovat kvůli zákazu ruských atletů, ani zde není akreditována.

Sport
zdroj: ČT4

Mezinárodní federace IAAF vyřadila z her všechny ruské atlety kvůli státem řízenému dopingu v zemi. Další sportovní svazy pak od neděle zakázaly kvůli dopingové minulosti start v Riu téměř čtyřem desítkám ruských sportovců. Vyřazeno bylo například 22 veslařů nebo sedm plavců.

Rusové považují sankce za nespravedlivé a diskriminační, ve středu se v tomto duchu vyjádřil i prezident Vladimir Putin na setkání s olympioniky v Kremlu. "Budeme bojovat i za naše sportovce, které diskvalifikovali," prohlásila před odletem házenkářka Anna Seňová.

Podle předsedy národního olympijského výboru Alexandra Žukova bude bez Rusů hodnota medailí v řadě disciplín devalvovaná. Z moskevského letiště Šeremeťjevo se do Brazílie vydali například boxeři, synchronizované plavkyně, stolní tenisté, házenkářky a oba volejbalové týmy.

Je nám líto, video expirovalo.
Ruská výprava odletěla do Ria v okleštěném počtu

"V poslední době jsme byli svědky spousty provokací na adresu sborné i celého Ruska. Proto musíme být jednotní jako rodina, jako nikdy předtím," řekl volejbalista Sergej Teťuchin, jenž by měl nést na slavnostním zahájení her 5. srpna ruskou vlajku. 

"My už vlajkonoše máme, bude to volejbalista Sergej Teťuchin, olympijský vítěz a znamenitý sportovec," napsala tyčkařka Jelena Isinbajevová, která kandiduje do komise sportovců MOV, ale ještě se nerozhodla, zda do Ria odcestuje.

Sílí přitom hlasy, aby to byla právě Isinbajevová, kdo ponese na zahájení ruskou vlajku.  "Já bych spíš chtěl Lenu vidět v tyčkařském sektoru a se zlatou medailí," řekl trenér Isinbajevové Jevgenij Trofimov k uvažované roli své svěřenkyně na zahájení Her 5. srpna.

"Chápu ale, že by pro ni bylo (po účasti na zahajovacím ceremoniálu OH) velice těžké sledovat jenom z tribuny soutěž, na kterou nás IAAF nepustila," dodal kouč čtyřiatřicetileté světové rekordmanky a dvojnásobné olympijské vítězky. Návrh měl padnout i od poslance ruské Dumy a bývalého profesionálního mistra světa v boxu Nikolaje Valujeva. 

Žukov uvedl, že hlavní je, že Rusko bude mít na olympijských hrách zastoupení. Podle něj bude v Riu soutěžit přibližně 270 ruských sportovců. "Buďte si jisti, že celá země vám bude držet palce dvakrát silněji než kdy jindy. Všichni se budou radovat z vašich vítězství, která určitě přijdou. Sportovci by neměli reagovat na žádné provokace, ale jít za svým cílem a vrátit se s medailemi," řekl Žukov.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články