Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Rozšíří medailovou sbírku Špotáková s Hejnovou? Holuša sní o finále

Rio de Janeiro - České fanoušky atletických disciplín čekají v noci na pátek dva olympijské vrcholy. Po druhé hodině ranní absolvují nejdůležitější letošní závod dvě tradiční medailistky - oštěpařka Barbora Špotáková a běžkyně na 400 m překážek Zuzana Hejnová. Semifinálový běh na 1500 m prověří Jakuba Holušu. Golfistku Kláru Spilkovou čeká druhý hrací den a soutěže zahájí moderní pětibojaři Barbora Kodedová, David Svoboda a také Jan Kuf. Přímé přenosy odvysílají programy ČT2, ČT sport a exkluzivní streamy na našem olympijském webovém speciálu.

Obě české atletické hvězdy v této sezoně vinou zdravotních problémů zatím nijak nezáří. Jejich aktuální forma je záhadou pro soupeřky a možná i pro ně samé, ale postupem do finále z druhých míst ukázaly, že se s nimi musí znovu počítat.

Barbora Špotáková se může zapsat do historie jako první atletka, která vyhrála jednu disciplínu na třech olympiádách po sobě. O to v Riu marně usilovaly jamajská sprinterka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová, Etiopanka Tiruneš Dibabaová v běhu na 10 000 metrů i novozélandská koulařka Valerie Adamsová. Mezi největší soupeřky, které tvoří běloruská mistryně Evropy Taťjana Chaladovičová a německé trio Hussongová, Stahlová, Obergfollová, se nečekaně přidala Polka Maria Andrejczyková, která v kvalifikaci předvedla nejlepší výkon roku 67,11 m.

Barbora Špotáková
zdroj: ČTK autor: Alföldi Tibor

Podobně těžkou pozici má Zuzana Hejnová, neboť i přes výrazné zrychlení v semifinále má šest ze sedmi jejích soupeřek letos na kontě lepší časy. Favorizovaná Američanka Dalilah Muhammadová je rychlejší o více než půldruhé sekundy, ale dvojnásobná mistryně světa a bronzová medailistka z Londýna určitě ještě v Riu neukázala všechno, co umí.

Čtvrteční olympijský program:

12:30 golf ženy (Spilková) - živě na ČT sport a loh8

14:00 rychlostní kanoistika finále B K2 1000 m muži (Havel, Štěrba), 14:10 rychlostní kanoistika finále B C1 200 m muži (Fuksa) - živě na ČT sport a loh3

14:30 atletika desetiboj muži (Helcelet, Sýkora)14:55 koule muži kvalifikace (Staněk)15:00 výška ženy kvalifikace (Hrubá) - živě na ČT sport a loh1

15:00 moderní pětiboj ženy šerm (Kodedová) - živě na loh7

15:00 zápas ženy do 63 kg kvalifikace (Hanzlíčková), finále 22:50

16:00 triatlon muži - živě na ČT sport a loh4

18:00 volejbal ženy semifinále Srbsko - USA - živě na loh1

19:30 moderní pětiboj muži šerm (Svoboda, Kuf) - živě na ČT sport a loh3

20:00 basketbal ženy semifinále Španělsko - Srbsko - živě na ČT2 a loh5

20:30 házená ženy semifinále Nizozemsko - Francie - živě na ČT2 a loh1

22:00 pozemní hokej muži finále Argentina - Belgie - živě na ČT2 a loh4

Pátek: 0:00 basketbal ženy semifinále Francie - USA - živě na loh5

1:30 atletika: koule muži finále, 1:45 1500 muži semifinále (Holuša), 2:10 oštěp ženy finále (Špotáková), 2:45 desetiboj muži - závěr 1500 m (Helcelet, Sýkora), 3:15 400 m překážek ženy finále (Hejnová), 3:30 200 m muži finále - živě na ČT sport, loh1 a loh5

1:30 házená ženy semifinále Norsko - Rusko - živě na ČT2 a loh6

3:00 plážový volejbal muži o 3. místo Rusko - Nizozemsko a finále Brazílie - Itálie - živě na ČT2 a loh2

3:15 volejbal ženy semifinále Čína - Nizozemsko - živě na loh3

Kvalifikaci absolvují koulař Tomáš Staněk a teprve osmnáctiletá výškařka Michaela Hrubá. O postup do finále bude v běhu na 1500 metrů usilovat Jakub Holuša, který se v rozběhu blýskl skvělým taktickým výkonem i nejlepším časem. V semifinále se však zřejmě poběží o dost rychleji. Svou soutěž dokončí desetibojaři a jako bonbónek na závěr se diváci mohou těšit na útok Jamajčana Usaina Bolta na osmé olympijské zlato v běhu na 200 metrů.

Kanoista Martin Fuksa dojel ve svém semifinále dvoustovky až čtvrtý, a přestože se dlouho domníval, že by díky času měl být ve finále A, nakonec pojede jen v béčku o deváté místo. Ve finále B jsou i kajakáři Daniel Havel s Janem Štěrbou na kilometrové trati, jejich hlavní disciplínou v Riu je však čtyřkajak.

Moderní pětibojaři budou mít ve čtvrtek netradičně předsunutý šerm a hlavní část programu pak absolvují ženy v pátek a muži až v sobotu na stadionu, kde se hrálo ragby. Na startu nechybějí olympijský vítěz z Londýna David Svoboda i čerstvý mistr Evropy Jan Kuf a v soutěži žen Barbora Kodedová.

Na golfovém hřišti bude druhým kolem pokračovat Klára Spilková a na žíněnce se představí jediná česká zástupkyně v zápase - Adéla Hanzlíčková v kategorii do 63 kilogramů, devátá z loňského mistrovství světa.

Na pláži Copacabana a v okolních kopcích budou o titul bojovat triatlonisté a je velmi pravděpodobné, že se tady podobně jako v Londýně odehraje bratrovražedný souboj Alistaira a Jonathana Brownleeových. Před čtyřmi lety se mezi britské duo vklínil Španěl Javier Gómez. Pětinásobný mistr světa si však při pádu z kola zlomil ruku a v Riu schází. Česká republika, jíž v premiéře triatlonu na Hrách v roce 2000 v Sydney vybojoval Jan Řehula bronz, v této disciplíně nebude mít poprvé v historii zastoupení.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články