Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rosolovou láká návrat k víceboji. "Měním to po čtyřech letech," usmála se

Rio de Janeiro - Překážkářka Denisa Rosolová, která na olympiádě vypadla na čtyřstovce v semifinále, zvažuje návrat k víceboji. Po nepovedené sezoně ovlivněné zraněními se jí vůbec nepodařilo připravit na vrchol roku na olympijských hrách v Riu a chce si tak spravit pošramocenou psychiku. Možná také bude v halové sezoně běhat čtyřstovku, které se věnovala před šesti lety.

Bývalá vícebojařka Rosolová chodí s vícebojařem Helceletem
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Rosolová je atletický všeuměl. Nejprve byla nadějnou dálkařkou, vždyť z této disciplíny je juniorskou mistryní světa 2004, má zlato z ME juniorek, stříbro z ME do 23 let a stříbro z MS do 17 let. Před deseti lety ale už startovala na ME v Göteborgu coby vícebojařka a stala se z ní česká rekordmanka v halovém pětiboji.

Od sezony 2010 se už věnovala běhu na 400 metrů a nominovala se na mistrovství Evropy v Barceloně, kde nakonec obsadila páté místo a o rok později se na této trati dokonce stala halovou mistryní Evropy v Paříži.

Na jaře 2012 znovu změnila disciplínu a k hladké čtyřstovce přidala překážky. Na mistrovství Evropy v Helsinkách hned senzačně brala stříbro a běžela i finále olympijských her, kde byla sedmá. Po nevydařeném semifinále v Riu opět touží po změně.

"Navrhla jsem trenérce, že v zimě zkusím pětiboj, abych se odreagovala. Chtěla bych si opepřit přípravu a trošku potrápit Kačku (Cachovou) ve skupině, aby se vytáhla a já si vyčistila hlavu. Potřebuju to, začíná mi to chybět."

Zdali se ale víceboji bude věnovat naplno, to je zatím ve hvězdách. Zda se bude chtít probojovat na halové mistrovství Evropy v Bělehradu na začátku března příštího roku, to také zatím není jasné.

"Tam je to těžké s kvalifikací, ale kdo ví. Kdybych měla rychlou čtvrtku, tak bych mohla běžet i čtvrtku. Ve víceboji by to pro mě bylo buď, anebo. Tam záleží na zdraví, mám nějaké problémy, uvidíme," prohlásila Rosolová.

Ještě alespoň sezonu by ráda vydržela, než ukončí kariéru. A zkusí v létě sedmiboj, nebo se bude opět věnovat čtyřstovce s překážkami? "V létě je oštěp, ten neumím," upozornila Rosolová, že byla vždy hlavně halový typ. "Uběhnu dvoustovku, osmistovku, ale ten oštěp nevím, nevím. A nejvíc se bojím výšky, uvidíme," řekla.

Radost z jejího rozhodnutí má i její přítel desetibojař Adam Sebastian Helcelet. "Myslím, že je rád. Bude to odpočinková halová sezona po olympiádě. Dám se dohromady a uvidíme," věřila atletka, která má problémy zejména s nárty. "Teď mě bolí druhý na neodrazové noze, takže to je dobré," řekla. "Strašně dlouho běhám čtyřstovku, tak si to vyzkouším," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články