Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Riziko nákazy virem zika je nízké, říká ředitelka WHO

Peking – Jako nízké a zvladatelné označila generální ředitelka Světové zdravotnické organizace (WHO) Margaret Chanová riziko nákazy virem zika. Právě na ziku většinou odkazují sportovci, kteří se z Her rozhodli omluvit. Chanová sama do Ria pojede.

Margaret Chanová
zdroj: ČTK/AP autor: Salvatore Di Nolfi

Na olympiádě v Riu se očekává téměř půl milionu návštěvníků. Mnoho zájemců by ale mohly odradit obavy o bezpečnost, strach z nákazy virem zika i dopady hospodářské krize. Téměř třetina vstupenek prý stále ještě nebyla prodána. Současná epidemie viru zika totiž trvá zhruba rok a nejvíce případů onemocnění bylo zaznamenáno právě v Brazílii. Virus se rozšířil do téměř celé Jižní a Střední Ameriky. Zaznamenán byl v jednotlivých případech také na jiných kontinentech.

Margaret Chanová (WHO): "Podle našeho názoru je riziko infekce virem zika pro jednotlivce malé a zvladatelné, pokud lidé přijmou příslušná osobní ochranná opatření, tedy budou používat repelent proti komárům a nosit oblečení chránící před komářími štípnutími."

Onemocnění virem zika, který převážně přenášejí komáři, má obvykle mírný průběh, velkým nebezpečím je ale zřejmě pro lidský plod. Lékaři se domnívají, že může zapříčinit nedostatečný vývin mozku, takzvanou mikrocefalii. Spojován je také se vzácným Guillain-Barrého syndromem, který se projevuje obrnou svalstva. Proti nemoci neexistuje zatím účinná vakcína.

Chanová připomněla skutečnost, že virus zika se přenáší také pohlavním stykem a vyzvala návštěvníky olympijských her k důslednému používání kondomů. "Pokud jedete do Brazílie, do Ria, praktikujte bezpečný sex. Z nejnovějších údajů víme, že při pohlavním styku mohou nakazit nejen muži své partnerky, ale máme také případ, kdy žena přenesla virus na muže," varovala Chanová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články