Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Rissvedsová: Už jen účast v Riu byla úspěch, a já mám zlato

Rio de Janeiro - Bikerka Jenny Rissvedsová proměnila svou olympijskou premiéru v dosud největší životní triumf. V závodě cross-country dosáhla na zlato jako vůbec první švédská cyklistka a dala tak vzpomenout na 40 let starý zápis krajana Bernta Johanssona, jenž v Montrealu 1976 uspěl v cyklistice jako poslední mezi vyslanci této severské země.

Jenny Rissvedsová
zdroj: Reuters autor: Eric Gaillard

"Tohle je jednoznačně největší výsledek mé kariéry. Je to bláznivé a velmi emocionální. Splněným snem bylo už jen to, že jsem tady vůbec startovala. A já k tomu navíc vyhrála...," radovala se Rissvedsová. "Cítila jsem se silná a tenhle okruh mi seděl, protože je technický a v tom je moje síla," dodala švédská závodnice.

Vítězka letošního závodu mistrovství světa v Novém Městě na Moravě v kategorii do 23 let si dobře rozvrhla síly a i díky tomu mohla na poslední ze šesti celých okruhů načasovat rozhodující útok na zlato. O více než 10 let starší Polka Maja Wloszczowská nedokázala reagovat, Rissvedsová zajela právě závěrečné kolo nejrychleji v celém závodu.

"V tom předposledním okruhu jsem si testovala, jak je Maja na tom a jestli už je unavená. Pak v tom posledním stoupání jsem cítila, že jsem na tom lépe, tak jsem to risknula a zaútočila. A pak jsem získávala k dobru metr za metrem," popsala klíčové chvíle v boji o zlato Rissvedsová.

"Pořád jsem tam doufala ve vítězství, ale Jenny byla mimořádně silná," ocenila stříbrná Wloszczowská, která dosáhla stejně jako v Pekingu 2008 na stříbro, v Londýně scházela kvůli zlomenině nohy.

Rissvedsovou na její cestě za zlatem nezastavil ani nepříjemný pád v tréninku, který připomínaly velké náplasti. "Potřebovala jsem šest stehů na koleno a další čtyři na loket," prozradila Rissvedsová a přiznala své obavy, které se jí po pádu zmocnily.

"Když jsem den poté vyrazila na trať, cítila jsem se opravdu moc dobře. I přesto jsem měla určité obavy. Na startu jsem pak myslela jen na to, abych zůstala v klidu a hnala své kolo dopředu. Samozřejmě to ještě pořád bolelo, ale to mě nezastavilo," uvedla Rissvedsová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články