Rio bude bez Federera. Kvůli problémům s kolenem vynechá i zbytek sezony

Basilej – Olympijský tenisový turnaj v Riu de Janeiro se bude hrát bez Rogera Federera. Bývalá světová jednička Hry i zbytek sezony vynechá kvůli zdravotním problémům. Brzy pětatřicetiletý Švýcar oznámil, že potřebuje více času na rehabilitaci letos operovaného kolena, aby se mohl v roce 2017 vrátit v plné síle a pokračovat na okruhu ATP Tour ještě několik let.

"Po zvážení všech možností, po konzultacích s lékaři a svým týmem jsem udělal velmi těžké rozhodnutí ukončit sezonu 2016, neboť po mé letošní operaci kolena potřebuju důkladnější rehabilitaci," napsal sedmnáctinásobný grandslamový vítěz Federer.

Aktuálně třetí hráč světového žebříčku tak končí sezonu bez jediného vyhraného titulu, což se mu stalo naposledy v roce 2000. Do finále postoupil pouze hned na začátku roku v Brisbane a na grandslamech si Federer zahrál semifinále v Austrálii a ve Wimbledonu. Na Roland Garros nestartoval kvůli zranění zad a nyní vynechá i poslední letošní grandslam US Open.

"Doktoři mi doporučili, že pokud chci hrát na ATP Tour bez zranění ještě pár let, což mám v úmyslu, tak bych měl dát svému kolenu a tělu pořádný čas na zotavení. Přijít o celý zbytek roku je těžké," napsal Federer.

Slavný Švýcar si poranil koleno koncem ledna v koupelně krátce po porážce s Novakem Djokovičem na Australian Open a podrobil se operaci. Na kurty se vrátil až v půlce dubna v Monte Carlu, ale v antukové části se mu i vinou bolavých zad nedařilo. Proto se odhlásil z French Open, čímž skončila jeho rekordní série 65 účastí na grandslamech.

Na trávě následně Federer absolvoval turnaje v Halle a ve Wimbledonu a pokaždé vypadl v semifinále. Právě v posledním utkání v Londýně, kde prohrál souboj o finále s Kanaďanem Milosem Raonicem, si basilejský rodák zřejmě zranění obnovil. V pátém setu si podvrkl kotník a upadl bolestivě právě na operované levé koleno, a i když zápas dokončil, po utkání se o stav kolene obával.

V Riu měl Federer zřejmě poslední reálnou šanci získat olympijské zlato ve dvouhře, což je jediný velký titul, na který nedosáhl. Ve sbírce má zlato z Pekingu 2008 ze čtyřhry se Stanem Wawrinkou, před čtyřmi roky v Londýně prohrál ve finále singlu s Andym Murraym.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články