Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

První část olympijské výpravy včetně Kudějové a Prskavce odletěla do Ria

Praha – Prvních deset českých sportovců zamířilo do dějiště olympijských her. Na letišti v Praze-Kbelích usedli do vojenského speciálu především plavci a vodní slalomáři. Nechyběly ani medailové naděje, Kateřina Kudějová a Jiří Prskavec. Do Ria odcestovali také plavci Jana Pechanová, Simona Baumrtová, Jan Micka, Martina Moravčíková, Pavel Janeček, Barbora Seemanová, Lucie Svěcená a Barbora Závadová.

Čeští olympionici před odletem do Ria
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Plavkyně Baumrtová startovala už na olympiádě v Londýně před čtyřmi lety a s nadšením letěla i do Ria. "Je to o výkonech, ale těším se i celkově na atmosféru. Londýn jsem si hodně užila, tam se mi dařilo. Je to něco jiného než mistrovství světa, protože tam jsou i jiné sporty," řekla novinářům Baumrtová.

V letadle seděla i kajakářka Amálie Hilgertová, neteř slavné olympioničky Štěpánky Hilgertové bude v Brazílii předjezdkyní. "Doufám, že o příští olympiádu už budu bojovat a tohle pro mě bude zkušenost," prohlásila devatenáctiletá naděje. Nejmladší členkou výpravy je plavkyně Seemanová, která se na olympijské hry probojovala v 16 letech.

"Měla jsem letět s rodinou na dovolenou na Zakynthos, ale tohle je lepší. Spousta lidí mi říká, že je neuvěřitelné jet v šestnácti na olympiádu, a já si to teď čím dál víc uvědomuji," prozradila Seemanová před odletem.

Je nám líto, video expirovalo.
První část olympioniků zamířila do Ria

Sportovce čekala cesta dlouhá deset tisíc kilometrů s mezipřistáním na Kapverdských ostrovech, aby letadlo mohlo dotankovat. 

"Doufám, že budu spát. Jsem ráda, že nás jede míň, takže se můžeme natáhnout," uvedla Baumrtová, která si případně bude číst nebo luštit. "Abych nemusela myslet na plavání," dodala rodačka z Chomutova, kterou přiletí do Ria podpořit rodina i přítel.

Velmi natěšený přijel do odbavovací haly vodní slalomář Prskavec. "Hrozně se těším. Speciálem jsem ještě neletěl a prý je to velká věc, tak jsem zvědavý," prohlásil.

Již skoro od začátku července je v Riu jachtařka Veronika Kozelská Fenclová. Závodnice třídy Laser Radial nebude bydlet v olympijské vesnici, ale v hotelu. "Je daleko od mariny na každodenní ježdění," vysvětlila na sociálních sítích.

Momentálně má olympijskou účast jistou 106 českých sportovců. Většina z nich odletí do Ria 4. srpna, tedy den před oficiálním zahájením Her. Další odlety jsou naplánovány na 29. července, 8. a 13. srpna.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články