Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Prvně rozmrzelost, pak euforie. Je to pro nás velká úleva, řekl bronzový čtyřkajak

Rio de Janeiro – Když projeli cílem a viděli, že o pár tisícin prohráli se Slováky, bylo na jejich tvářích patrné jisté zklamání. Po chvíli však český čtyřkajak ve složení Josef Dostál, Lukáš Trefil, Daniel Havel a Jan Štěrba přešel ze smutku do euforie a užívali si obhajobu olympijského bronzu. Radost mohli mít o to větší, že ještě před dvěma dny nebylo vůbec jasné, jestli nastoupí klíčový háček Havel, kterého trápily vážné střevní potíže.

Bronzový čtyřkajak Josef Dostál, Lukáš Trefil, Daniel Havel a Jan Štěrba
zdroj: REUTERS autor: Murad Sezer

Byla to složitá situace, ale tým se za Havla postavil. Ten se dokázal hlavně s pomocí lékařů dát dohromady a dneska podal kvalitní výkon. "Je to pro nás velká úleva, že to nakonec takhle dopadlo, ale je jasné, že nás to trochu mrzí, ten kousek za Slováky," shodli se všichni. V cíli to bylo zřejmé, žádná oslavná gesta, žádné křepčení.

Přesto všichni nakonec museli uznat, že výsledek musejí brát ve světle okolností všemi deseti. Vždyť Havel kvůli závodu obětoval svůj výkon s Janem Štěrbou na deblkajaku.

"Ohromně si to užívám. Obával jsem se, že když to dopadne špatně, tak budou převládat negativní pocity, ale dopadlo to dobře. Byli jsme kousek od stříbra, ale je to sport. Slováci se líp vyspali," komentoval dvojnásobný medailista Dostál. Dokonce měl i chuť žertovat. "Neoholil jsem si vousy, což bylo znát, větší odpor vzduchu, za to se klukům omlouvám," usmíval se.

O úlevě hovořil i Havel a dvojsmyslu ve světle událostí posledních dnů se smál. "Jsem strašně rád, že jsem nakonec mohl startovat a že jsem se dal dohromady. A že to dopadlo takhle. Mohlo to dopadnout líp, ale Němci byli dneska úplně někde jinde a se slovenskými kluky jsme podali prakticky stejný výkon, tam rozhodovaly kousíčky," řekl. "Jsme spokojení s bronzem a šťastní. Závod jsme zvládli špičkově a poprali jsme se s tím," uvedl.

Zadák Štěrba měl ambice i na deblkajaku, ale šance musel obětovat. Závod totiž s Havlem kvůli jeho potížím vypustili. "Hlavně jsem si přál, abychom mohli jet bez nějakých omezení. To se nakonec podařilo. Dan se z toho zázračně dostal. Dneska jsme byli ve formě a samotný závod už je jen o tom, jak to zrovna vyjde. Myslím, že jsme to odjeli super, o moc lépe to nešlo," radoval se.

Těšilo ho, že tým se semkl a bojoval jako parta. "Mělo to náboj i příběh s Danem. Stát na tom pódiu s takovými kajakáři, jako jsou němečtí reprezentanti, kamarády Slováky, to byl pro mě neskutečný zážitek," popisoval. "Když si vzpomenu, jak příšerně Dan vypadal před čtyřmi dny..." podotkl. "Věděl jsem, že to je průšvih, ale zmákli jsme to," řekl Štěrba.

Česká posádka se snažila jet vlastním tempem. "Němci odskočili, byli jinde. Já myslel, že jsme ty Slováky stihli, takže to mě mrzí, ale byl to krásný souboj," přidal Trefil. "Chvíli jsem byl z toho rozmrzelý, opadla ta euforie, když jsem viděl, že jsme až třetí, ale když jsme vylezli, tak jsme byli v pohodě a radovali jsme se," uvedl.

Zatímco před čtyřmi lety byli za černé koně, v Riu patřili mezi favority. I v Londýně měl bronz příběh, jelikož se do poslední chvíle nevědělo, jestli do lodě usedne po údajném dopingu distancovaný Štěrba. "Tehdy mě kluci neuvěřitelně podrželi, věřili do poslední chvíle, že to dopadne. Naštěstí to dopadlo tehdy i dnes," vzpomínal Štěrba, nejstarší muž týmu. "Posádka není úplně stejnorodá, ale když je nějaký průšvih, vždycky to zvládneme," doplnil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články