Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Prskavec o viru zika: Šance ho dostat je stejná, jako že mě v Česku kousne zmije

Praha – Kajakář Jiří Prskavec má před sebou jeden z vrcholů kariéry. Jako úřadující evropský šampión a mistr světa z roku 2015 odletí v neděli do Ria na své první olympijské hry. Viru zika se nebojí, považuje ho za nafouknutou bublinu. "Pro někoho, pro koho olympiáda neznamená tolik, tak se na vir zika vymluví a nejede tam," uvedl. Prskavec je zároveň rád, že do Brazílie letí dříve před startem OH a bude tak mít čas na ladění formy.

Sport
zdroj: ČT4

Třiadvacetiletý Prskavec loni vyhrál mistrovství světa, už třikrát slavil titul na evropském šampionátu. Lístek do Ria si zajistil až v posledním možném závodě - na květnovém ME v Liptovském Mikuláši.

Do Brazílie odlétá s první částí výpravy v neděli. "Sbaleno ještě nemám, to přijde až úplně na poslední chvíli, předpokládám, že se do toho pustím v neděli ráno," smál se v rozhovoru pro ČT sport. Do Ria s ním letí tatínek a trenér v jedné osobě. "Část rodiny nesmí chybět. Beru si s sebou maminku, přítelkyni, ještě jedou teta se strejdou, to budou mí talismani," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Prskavec: Viru zika se nebojím, je to nafouklá bublina

Prskavec letos kromě ostrého, i když přátelského boje s dvojicí českých kajakářských konkurentů Hradilkem a Přindišem o postup na vrchol sezony, ještě v květnu těsně po ME složil maturitní zkoušku.

Až víkendové mistrovství světa do 23 let mu v polském Krakově nevyšlo, jak si úplně přál. Po chybě na trati vypadl už v semifinále. O to větší motivaci ale nyní může mít před finální přípravou na závod v olympijském Riu.

Sport
zdroj: ČT4

Tam už několikrát byl, aby otestoval olympijský kanál. "Máme jej hodně natrénovaný, strávili jsme tam skoro dva měsíce. Teď nás čekají ještě dva týdny před olympiádou, takže na kanále mám osahané všechno. Je dobré, že letíme už teď a bude dost času na aklimatizaci. Blbě snáším časový posun, všechno mi to trvá," uvedl Prskavec.

Během kariéry prý zatím "stihl" zlomit šestnáct pádel. "V Riu jsem zlomil to poslední loni na podzim a od té doby naštěstí nic," řekl Prskavec. Na Hry veze čtyři pádla. "Tři jednokusová a jedno na dvě půlky pro jistotu. Budu to mít schované v lodi, aby se při převozu nezlomilo," přiblížil. Voda v kanálu je podle něj naprosto bez problému. "Rozhodně čistší než Vltava," dodal se smíchem.

Jiří Prskavec
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Viru zika se nebojí. "Přiznám se, že za ty dva měsíce jsem viděl asi jednoho komára, takže jsem se opravdu nebál. Beru to tak, že je to hrozně nafouklý problém. Myslím, že šance, že mě kousne komár a dostanu ziku, je asi tak stejná, že mě v Česku kousne zmije. Neberu to jako hrozbu," uvedl.

Kvůli hrozbě nákazy do Ria nejedou někteří golfisté a tenisté. "Olympiáda pro ně neznamená tolik, co pro nás. Kdyby znamenala, tak jen díky téhle nafouklé bublině by se na to nikdy nevykašlali. Vidím to na Martině Sáblíkové, která by dala vše za to, aby tam jela. Je mi jí líto," přiznal Prskavec.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články