Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Profil sportu: Volejbal

Volejbal patří mezi klasické týmové sporty a součástí Her je od Tokia 1964, kde vybojovali reprezentanti Československa stříbrné medaile. Vznikl v Americe, ale hráčská základna se postupně rozšiřovala do celého světa. Olympijský turnaj v Riu nabídne souboje dvanácti mužských i ženských týmů. Titul obhajují Rusové a volejbalistky Brazílie.

Brazilští volejbalisté slaví postup do finále
zdroj: ISIFA/EPA autor: Geoff Caddick

Jeden z klasických kolektivních sportů vznikl roku 1895 v americkém Massachusetts. Vymyslel ho William Morgan. Počet hráčů na obou stranách byl tehdy libovolný a libovolný byl také počet doteků míče jedním týmem před odehráním přes síť. Původně se sport měl jmenovat mintonette, rychleji se však kvůli způsobu odehrávání míčů vžil název volejbal. 

Rozšíření sportu přinesla první světová válka, protože americké expediční síly s sebou přivezly šestnáct tisíc volejbalových míčů jako součást rekreačních aktivit. Díky tomu se s novým sportem mohla seznámit i Evropa.

Mezinárodní federace vznikla až v roce 1947, o dva roky později proběhl první světový šampionát – v Praze. Olympijská historie volejbalu se nicméně začala psát už v roce 1924, kdy byl v Paříži součástí ukázky amerických sportů.

O medaile však volejbalisté bojovali až o čtyřicet let později v Tokiu, odkud si reprezentanti Československa odvezli stříbro. Během následující olympiády v Mexiku národní tým historický úspěch zopakoval, když vybojoval bronz.

Olympijské turnaje ve volejbale probíhají:

Od soboty 6. srpna do neděle 21. srpna

Stadion:

Maracanazinho

Soutěže:

2 – týmové soutěže mužů a žen

Počet účastníků:

24 týmů: 12 mužských a 12 ženských rozdělených do dvou šestičlenných skupin

Bez české účasti

Na další medaile ovšem československá, potažmo česká výprava čeká a sbírka se nerozroste ani v Riu. Mezi dvanáct mužských a dvanáct ženských družstev se české výběry nekvalifikovaly.

Olympijský titul obhajují Rusové, ženský turnaj v Londýně opanovaly volejbalistky Brazílie. Sborná před čtyřmi lety prohrávala proti Brazílii už 0:2 na sety, ale fantastickým výkonem dokázala finále otočit a vybojovat zlaté medaile. I úvod ženského souboje o nejcennější kov patřil nakonec poraženému celku. Američanky ukořistily první set poměrem 25:11, ale v další části duelu už tahaly za kratší konec provazu.

Mezi hlavní favority mužského volejbalového turnaje v Riu budou patřit domácí Brazilci, vítězové olympijské kvalifikace z USA, úřadující světoví šampioni z Polska a pochopitelně i obhájci titulu Rusové.

Sport
zdroj: ČT4

Fanoušci se kromě soubojů o cenné kovy mohou pochopitelně těšit na umění vynikajících hráčů. Pozornost bude upřena především na Mariusze Wlazlu z Polska a Matthewa Andersona z USA, nejužitečnější hráče posledních dvou setkání nejlepších volejbalistů. Anderson zazářil během olympijské kvalifikace, Wlazla měl výrazný podíl na polském titulu světových šampionů v roce 2014.

V ženské části turnaje obhajují zlaté medaile Brazilky. Na domácí půdě budou chtít pochopitelně přidat další titul a dovršit zlatý hattrick z předcházejících olympijských her, což se během historie soubojů pod pěti kruhy podařilo jen reprezentantkám Kuby. Úřadující světové šampionky z USA nebo vítězky olympijské kvalifikace z Číny však budou volejbalistkám Brazílie nepochybně důstojnými soupeřkami. 

Právě výše zmíněné celky mají ve svém středu dvě vynikající hráčky – Američanka Kimberly Hillová a čínská hvězda Zhu Ting zazářily na mistrovství světa, respektive v průběhu olympijské kvalifikace.

Zdroj
rio2016.com, Wikipedia, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články