Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Profil sportu: Ragby

Slavný návrat, nebo velká premiéra? V případě ragby platí tak trochu obojí. Gentlemanské zápolení o šišatý míč se do olympijského programu vrací po předlouhých 92 letech. Z časových i organizačních důvodů však už nikoliv v nejklasičtější podobě rugby union, tedy s 15 hráči na každé straně, ale v dynamičtější "sedmičkové" variantě.

Ragby
zdroj: Reuters autor: Ahmed Jadallah

Historie "patnáctkového" ragby na olympiádě je velmi těsně spjata s Paříží. Právě zde se v roce 1900 poprvé objevilo ragby v olympijském programu a turnaj ovládla domácí reprezentace.

A na stejném místě o 24 let později celý nezdařený pokus skončil. Ze zlata se, stejně jako o čtyři roky dříve v Antverpách radovali Američané, kteří by tak teoreticky mohli v Riu útočit na "zlatý hattrick".

Vinu na konci rugby union coby olympijského sportu nesl nezájem národních federací, třeba OH v letech 1908 a 1920 se zúčastnily pouze dva týmy.

Turnaje v ragby probíhají:

Od soboty 6. srpna do čtvrtka 11. srpna

Stadion:

Deodoro Stadium

Soutěže:

2 - turnaj mužů a žen

Počet účastníků:

24 - 12 mužských a 12 ženských týmů

Bez české účasti

Vztah mezi sedmičkami a rugby union by se dal připodobnit k plážovému a šestkovému volejbalu nebo k fotbalu a malé kopané. Cíl a způsob hry je stejný, pravidla, taktika a dynamika utkání se však v mnohém liší.

Určující je už samotný počet hráčů (sedm místo patnácti), hrací plocha totiž zůstává stejná (100 x 70 metrů). Hra je tak mnohem dynamičtější a hlavně ofenzivnější. Místo dvou poločasů po 40 minutách se ovšem hraje pouze 2 x 7 minut, s případným pětiminutovým prodloužením s pravidlem "náhlé smrti".

S menším počtem hráčů na hřišti nabývá jiného významu i hra roje, který je pouze tříčlenný. Mlynář a dvojice pilířů jsou v tomto pojetí mnohem atletičtější a rychlejší, spíše jako zadáci v rugby union. Vedle nich je na hřišti mlýnová a útoková spojka, jedna tříčtvrtka a jedno křídlo.

Během zápasu je možné prostřídat pouze pět hráčů, kratší jsou všechna přerušení i časové úseky pro exekuci trestných kopů a konverzí. I poločasová přestávka trvá pouze dvě minuty.

Mlýn v sedmičkovém ragby
zdroj: Reuters autor: Jeremy Lee

Oba turnaje na olympijských hrách v Riu jsou třídenní. První den odehrají týmy úvodní dvě utkání ve čtyřčlenných základních skupinách, druhý den třetí zápasy ve skupině a čtvrtfinále, případně duely o umístění. Závěrečný den patří soubojům o medaile i o umístění, každý tým tak na turnaji odehraje minimálně pět zápasů. Hraje se v tříhodinových blocích, během nich se na hrací ploše vystřídají všechny týmy.

Okruh favoritů čítá tradiční ragbyové velmoci z jižní polokoule, tedy zejména Austrálii a Nový Zéland, v mužské kategorii pak i Jihoafrickou republiku a Argentinu a samozřejmě Anglii.

Sedmičky ale dávají šanci i týmům z druhého sledu světového ragby. Mezi muži jsou horkými favority na medaili vítězové posledních dvou ročníků Světové sedmičkové série z Fidži, mezi ženami pak třeba Kanaďanky. Česko je zatím kvalitě nejlepších týmů hodně vzdáleno a do Ria se nekvalifikovalo.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články