Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Profil sportu: Horská kola

Horská kola jsou disciplínou, od níž čeští fanoušci očekávají medaili daleko spíš než od dalších cyklistických závodů. Jaroslav Kulhavý povede tříčlenný mužský tým, který vedle něho tvoří ještě Jan Škarnitzl a Ondřej Cink, Kateřina Nash je mezi ženami osamocená. Zopakování Kulhavého zlata z Londýna ovšem visí v konkurenci špičkových závodníků hodně vysoko.

Jaroslav Kulhavý
zdroj: EPA autor: ROBERT GHEMENT

Horská kola neměla do programu olympijských her zrovna snadnou cestu, a poprvé se tak objevila až v roce 1996 v Atlantě. Jde o sport, který se snaží udržet si své "volnomyšlenkářké" kořeny – závody vznikaly z iniciativy jedinců, ne novin jako v případě silniční cyklistiky, zároveň je ale stejně jako kterákoliv disciplína sešněrovaná finanční závislostí na penězích sponzorů. 

Z českého pohledu se veškerá pozornost pochopitelně soustředí na úspěchy – a v posledních měsících a letech spíš trable – Jaroslava Kulhavého. V březnu si česká jednička zlomila ruku a soudě dle jeho ohlasů po mistrovství světa, které proběhlo na začátku července, v ní ještě cítí určitou bolest. Z druhého místa nebyl vítěz z Londýna příliš šťastný. 

"Neřekl bych, že (Nino Schurter) byl jinde. Spíš já jsem nebyl tam, kde jsem chtěl být. Nemohl jsem chytit rytmus, což mě mrzí. Ale když to řeknu normálně, aspoň budu naštvanej v přípravě na Rio. Bude to motivace navíc. Je to asi tak jediná výhoda té stříbrné medaile. Vidím tam prostor pro zlepšení, ale mohlo to samozřejmě být i horší," říkal v cíli MS.

Nino Schurter
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Schurtera uspokojí pouze zlato

Právě Švýcar Schurter je největším favoritem olympijského závodu – suverén posledních sezon touží po premiérovém zlatu, a to tím spíše, že oba jeho hlavní konkurenti už takový úspěch prožili. Julien Absalon vítězil v Aténách a Pekingu, Kulhavý ho na olympijském trůnu vystřídal před čtyřmi v Londýně. Zřejmě jen málokdo by oponoval tvrzení, že nyní je Schurterův čas.

Jelikož Kulhavý ztrácel v přímých soubojích a navíc má i tréninkový deficit, nevypadá to, že by švýcarského mistra světa mohl někdo vážně ohrozit. To platí i o Julienu Absalonovi, který před měsícem v Novém Městě získal bronz. Česká výprava bude věřit v dobrou formu Ondřeje Cinka (čtvrtého v Novém Městě), nejisté jsou pak výkony třetího reprezentanta Jana Škarnitzla.

Velkou neznámou je představení Petera Sagana, který se rozhodl vyzkoušet si na olympijských hrách místo silnice cross country. Odborníci hovoří o tom, že za úspěch by se v jeho případě bralo umístění v nejrychlejší desítce.

Kateřina Nash
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Nash bude mít silnou konkurenci

Podobně složitou situaci bude mít mezi ženami Kateřina Nash. Česká závodnice si vyjela na mistrovství světa sedmou příčku a obdobný výsledek je zřejmě možné očekávat i od olympijských her. "Ta sedmička sice není nejlepší, ale jsem ráda, že alespoň jednou to vyšlo a ukázala jsem, že i na velké akci jsem schopná zajet slušný výsledek. Byla jsem na stupních vítězů při Světovém poháru, ale na mistrovství světa se mi to do desítky pořád nedařilo," podotkla Nash.

K favoritkám cross country patří vedoucí žena Světového poháru Dánka Langvadová, kterou by měly prohánět Kanaďanka Pendrelová či Švédka Rissvedsová. Jejich konkurentka Jolanda Neffová se v sezoně potýkala s horšící se formou a pódiová příčka by v jejím případě byla spíše překvapením. 

Olympijské soutěže v silniční cyklistice probíhají:

– od soboty 20. srpna do neděle 21. srpna

Stadion:

– Mountain Bike Center

Soutěže:

2 – 1 mužská a 1 ženská kategorie

Česká účast:

– Jaroslav Kulhavý, Ondřej Cink, Jan Škarnitzl a Kateřina Nash

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy