Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Profil sportu: Dráhová cyklistika

Velodromy jsou v cyklistice brány bezmála jako chrámy, které stály u počátku samotného sportu a závodily na nich největší osobnosti té které doby. Ačkoliv v dráhové cyklistice v současnosti není tolik peněz jako v té silniční, může se pyšnit velkými hvězdami. To platí hlavně o britském týmu, který reprezentují Laura Trottová, Mark Cavendish a Bradley Wiggins. České barvy bude v Riu hájit ve sprintu a keirinu Pavel Kelemen, jako náhradník odcestoval Adam Ptáčník.

Sport
zdroj: ČT4

Dráhová cyklistika měla a má ze své podstaty dvě výhody pro organizátory: diváci jsou situováni v jednom prostoru, a dá se jim tak účtovat vstupné, a navíc si díky zastřešení není potřeba dělat starosti s počasím. Tyto faktory platily v sedmdesátých letech devatenáctého století, do nichž se datují počátku a mentality "poručíme větru a dešti".

Dráhoví cyklisté často slyší, že jejich sport není zrovna atraktivní na sledování. Bližší pohled ale nabídne množství technických, taktických i závodnických fines, které z dráhové cyklistiky dělají jeden z nejpestřejších olympijských sportů. Příkladem může být keirin, který byl do programu přidán před šestnácti lety v Sydney. Pole závodníků tu rozjíždí motocykl, jenž postupně navyšuje rychlost až do doby, kdy dvě kola před cílem opustí dráhu. Závodem všestrannosti je omnium, v němž se sbírají body v šesti odlišných disciplínách.

Pavel Kelemen
zdroj: ZUMA autor: Pascal Muller

Kelemen útočí na desítku

S výjimkou olympiády v roce 1912 se dráhoví cyklisté a postupně i cyklistky objevili na každé z olympiád. Velodrom v Riu bude svědkem závodů v pěti disciplínách – sprintu, týmového sprintu, keirinu, týmové stíhačky a omnia. Českou republiku bude ve sprintu a keirinu reprezentovat Pavel Kelemen, jako náhradník do Brazílie cestuje Adam Ptáčník.

Kelemen v Londýně obsadil desáté místo ve sprintu. "Oba olympijské závody budou hodně náročné. Umístění do desátého místa vidím jako reálné. Kdyby přišel správný den, tak bych mohl skončit i do pátého místa. Určitě bych chtěl být lepší než desátý v Londýně," řekl Kelemen, jenž se připravoval na dráze v americkém Coloradu.

Sport
zdroj: ČT4

Cavendish a Wiggins znovu společně v britském týmu

Hlavními hvězdami v Riu budou ale především britští závodníci v čele s Markem Cavendishem (omnium) a Bradleym Wigginsem (týmová stíhačka). Velcí přátelé z dráhy a silnice čeká zřejmě poslední velké společné představení – pro Wigginse jde zcela jistě o derniéru, Cavendishova kariéra je pak zřejmě už také ve své druhé polovině.

Britský tým, který v měsících před Riem decimovaly personální skandály – šikana a otřesné chování k britským závodnicím stály funkci ředitele British Cycling Shanea Suttona, nebude čekat nic menšího než zopakování úspěchů z Londýna, tedy devět medailí.

Olympijské soutěže v silniční cyklistice probíhají:

– od čtvrtka 11. srpna do úterý 16. srpna

Stadion:

– Barra Olympic Park

Soutěže:

10 – 5 mužských a 5 ženských kategorií (sprint, týmový sprint, keirin, týmová stíhačka a omnium)

Česká účast:

– Pavel Kelemen (sprint a keirin), náhradník Adam Ptáčník

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články