Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Profil sportu: Bikros

BMX, tedy motokrosový závod na bicyklech, je jedna z nejmladších olympijských disciplín. Premiéru měla teprve před osmi lety v Pekingu. Zatímco při předchozích dvou Hrách měla Česká republika mezi účastníky svého zástupce, v Brazílii tentokrát Češi budou mezi účastníky chybět.

Maris Strombergs
zdroj: AP

Zrod bikrosu přišel už v šedesátých letech minulého století v Kalifornii a první mistrovství světa se jelo v Las Vegas v roce 1982. Na olympiádě se však závodníci představí teprve potřetí.

Trať je složená ze série ramp a ostrých zatáček vybudované v olympijském centru X-Park v Riu a bikrosařky a bikrosaři pojedou na dvacetipalcových kolech, které mají pouze jediný pevný převod a jednu brzdu, zato ale robustní rám, který musí vydržet řadu skoků.

Systém olympijského podniku není nikterak složitý.  Závodníci z kvalifikace a poté čtvrtfinálových a semifinálových jízd postoupí do osmičlenného finále, v němž se poperou o cenné kovy.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil sportu: Bikros

Na olympijských hrách v Londýně se v závodě bikrosařů představily Aneta Hladíková s Romanou Labounkovou, které zastavilo semifinále. O čtyři roky dříve v Pekingu závodil Michal Prokop, jenž byl pokládán za adepta na medaili, ovšem nepostoupil ze čtvrtfinále. V Riu Česká republika tentokrát žádného bikrosaře nemá.

Hlavním hrdinou londýnského finále byl jednoznačně Maris Strombergs z Lotyšska. Po čtyřech letech dokázal obhájit prvenství z Pekingu. Závodu žen dominovala Kolumbijka Mariana Pajonová, která si ze svých prvních Her rovnou odvezla zlato, což bude chtít v Riu zopakovat. Strombergs zase bude útočit na třetí zlato a stal se rovněž vlajkonošem lotyšské výpravy.

Soutěže v BMX probíhají:

Od pondělí 17. srpna do středy 19. srpna

Stadion: X Park - Olympic BMX Centre

Soutěže: 2 – 1 mužská a 1 ženská kategorie

Počet účastníků: 48 sportvců: 32 mužů a 16 žen

Bez české účasti

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články