Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Profil sportu: Atletika

Atletika je jedním ze základních pilířů moderních olympijských her. Ve 47 disciplínách bude soutěžit na dvě tisícovky sportovců, ovšem vše se odehraje bez ruské účasti. Když přítel Pierra de Coubertina kněz Henri Didon vymyslel olympijské heslo Citius, altius, fortius, měl na mysli především atletiku.

Brittney Reesová
zdroj: Reuters

V atletice se v roce 1896 rozdávaly první novodobé olympijské medaile. Nejslavnějším vítězem olympiády v Aténách se stal maratonský šampion Spiridon Louis.

Mezi legendy vstoupili i čeští a českoslovenští atleti. František Janda Suk sice zlato nezískal, ale jeho diskařská otočka inspirovaná sochou diskobola funguje dodnes. Nejslavnější kapitolu napsal Emil Zátopek. Už v Londýně 1948 vybojoval zlatou medaili v běhu na 10 km a stříbro na poloviční trati, o čtyři roky později už nenašel konkurenta, kromě těchto dvou tratí ovládl i maraton.

Dopingový stín

Královna sportů byla v uplynulých měsících výrazně poznamenaná dopingovými aférami. Ani jeden z ruských atletů nebude startovat v Riu pod svou vlajkou. Podle zjištění antidopingové agentury WADA totiž ruské ministerstvo sportu od roku 2011 krylo doping svých sportovců
a ve spolupráci s tajnou službou zaměňovalo jejich vzorky. Jedinou závodnicí, která bude na Hrách bojovat, ovšem pod vlajkou olympijskou, je dálkařka Darja Klišinová, které v Rusku nežije a podrobuje se dopingovým kontrolám mimo tamní systém.

Bolt nemá cestu za dalšími zlaty umetenou

V pondělí 15. srpna v 3:25 SELČ je na programu jeden z vrcholů Her: poběží se sprint na 100 metrů. Zlatou medaili obhajuje Usain Bolt. Na dvou po sobě jdoucích Hrách vyhrál, co se dalo: na stovce, dvoustovce i sprinterské štafetě. V Pekingu před osmi lety navíc vše ozdobil světovými rekordy.

Hvězdný Bolt však neprožívá sezonu snů. V letošních tabulkách mu s časem 19,89 nepatří první místa. Stíhají ho totiž zranění a o start na Hrách musel bojovat až dodatečně po národním šampionátu, kde nebyl zcela fit. "Ještě nejsem úplně ve formě, ale blížím se," řekl Bolt po startu na mítinku Diamantové ligy v Londýně.

Atletické soutěže probíhají:

Od pátku 12. srpna do neděle 21. srpna

Stadion:

Olympijský stadion, Pontal (chodecké závody), Sambodrom (maraton)

Disciplíny:

47

České naděje

České naděje se upírají především k 19. srpnu, kdy by měla o cenné kovy bojovat oštěpařka Barbora Špotáková. Světová rekordmanka před osmi lety vyhrála ve strhujícím finále posledním pokusem nad Ruskou Marií Abakumovovou, zlato obhájila i v Londýně.

Letošní výkony pětatřicetileté české reprezentantky jsou však kolísavé. Zatímco na červnovém mistrovství republiky v Táboře poslala oštěp do vzdálenosti 66,78 metru a zdálo se, že zdravotní komplikace způsobené zlomeninou zánártní kosti jsou pryč, z mistrovství Evropy v Amsterdamu se vrátila s rozporuplnými pocity. Po výkonu 62,66 metru obsadila až pátou příčku.

Velmi silný je tým český oštěpařů. Svěřenci Jana Železného házejí přes 80 metrů. Jakub Vadlejch, Vítězslav Veselý i Petr Frydrych mohou myslet vysoko, když ovšem budou mít svůj den. Očekává se velmi vyrovnaná soutěž, o překvapení v posledních letech není nouze.

Celkem se na Hrách v Riu představí 25 českých atletů a atletek. Sezonu neměla zdaleka ideální dvojnásobná mistryně světa Zuzana Hejnová, která letos startovala jen na Zlaté tretře v Ostravě. Přesto si nedává nižší cíle, než je zisk zlaté medaile. První akci pod pěti kruhy zažije talentovaná výškařka Michaela Hrubá, která si bude chtít spravit chuť po nevydařeném evropském šampionátu. Hned čtyřnásobné zastoupení bude mít Česko v tyčce. Největší ambice má asi Jan Kudlička, stříbrný z ME. Příjemně překvapit může i chodkyně Anežka Drahotová.

Česká nominace:

Pavel Maslák (400 m), Jakub Holuša (1500 m), Eva Vrabcová Nývltová (maraton), Petr Svoboda (110 m př.), Zuzana Hejnová, Denisa Rosolová (obě 400 m př.), Jaroslav Bába, Michaela Hrubá (oba výška), Jan Kudlička, Michal Balner, Jiřina Ptáčníková, Romana Maláčová (všichni tyč), Radek Juška (dálka), Anežka Drahotová, Lukáš Gdula (oba chůze), Tomáš Staněk (koule), Barbora Špotáková, Jakub Vadlejch, Vítězslav Veselý, Petr Frydrych (všichni oštěp), Kateřina Šafránková (kladivo), Adam Sebastian Helcelet, Jiří Sýkora (oba desetiboj), Eliška Klučinová, Kateřina Cachová (obě sedmiboj).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články