Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Proč v Riu neuspěl, už Fuksa neřeší. Vzhlíží k další sezoně

Praha - Nedávné olympijské hry jsou už, zdá se, pro českého rychlostního kanoistu dalekou minulostí. Odjel letos málo závodů? Nepřišla nervozita? Martin Fuksa se místo hledání důvodu svého neúspěchu již plně koncentruje na přípravu na nadcházející sezonu a uvažuje, zda nezkusí závodit v deblkanoi se svým mladším bratrem Petrem.

Martin Fuksa
zdroj: ČTK autor: Alföldi Tibor

"Na olympiádu už nemyslím, tuhle kapitolu jsem uzavřel a koukám se dál," řekl Fuksa, který obsadil na své hlavní kilometrové trati šesté místo. "Na finálový závod jsem se ani nekoukal. Normálně to dělám, ale teď jsem to vydržel deset vteřin. Když jsem viděl, jak jedu, tak jsem to vypnul a řekl si, že se na to fakt koukat nebudu," uvedl člen pražské Dukly, který by se v oficiálních výsledcích měl dodatečně posunout o jedno místo vpřed. Bronzový Moldavan Serghei Tarnovschi totiž neprošel ještě před soutěží dopingovou kontrolou.

Ani posun ve výsledcích však Fuksův náhled na Rio moc nezmění. "Nebude to úplně super vzpomínka na závody, ale beru to tak, že jsem si splnil cíl dostat se na olympiádu. Asi jsem měl cíle zbytečně až moc vysoké a doufám, že se mi někdy splní," řekl Fuksa. Na vlastní kůži poznal, že olympiáda se oproti jiným akcím zásadně liší. "Minimálně pro náš sport. Srovnávat to s mistrovstvím světa nebo Evropy nemá cenu," podotkl Fuksa, který závodí pod vedením svého otce a dědy.

Přípravu Fuksa směřuje k příštímu mistrovství světa v Račicích

Stříbrný medailista ze světových šampionátů v minulých dvou letech na kilometru se snažil přijít na to, proč se mu finálový den nevydařil. "Přemýšlím, co jsem udělal jinak nebo špatně. Pár věcí mě napadlo, co bylo jinak než minulý rok, kdy jsem jen těsně prohrál a cítil jsem se fakt dobře. Letos to bylo jiné. Nepřišla žádná nervozita, na vodě to nebylo top. I příprava předtím, kdy jsem měsíc a půl trénoval sám," uvažoval. Oproti předešlým letům také snížil počet závodů. "A to mohla být taky chyba, jsem závodní typ. Asi na to ale nikdy nepřijdeme, co za tím bylo," řekl smířeně. Momentálně Fuksa odpočívá a užívá si volna.

V říjnu se opět naplno vrhne do přípravy. "Příští rok bude mistrovství světa v Račicích a chtěl bych se fanouškům doma ukázat v nejlepší formě," uvedl. Těší se i na to, že začne více trénovat s mladším bratrem Petrem, se kterým by chtěl vytvořit posádku deblkanoe. I s ohledem na olympiádu v Tokiu, kde singlkanoisté zřejmě již nebudou závodit na sprinterské trati 200 metrů.

"Měli by ji zrušit a měl by nám na olympiádě zůstat kilák na singlu a deblu. Proto je dost otevřené, že bych skočil s někým do lodi a nejvíce se nabízí brácha, se kterým od nové sezony začnu trénovat. Už dospěl do věku, kdy jsme v uvozovkách soupeři," těší se na spolupráci s osmnáctiletým sourozencem a jeho kolegy. "Je to mladá krev. Vidím na nich, že je to baví a makají, což je fajn," dodal Fuksa, který tak věří, že by se vytoužené olympijské medaile mohl dočkat za čtyři roky v Tokiu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články