Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Příběhy OH: První medaile pro Afghánistán

Praha – Ačkoliv se Afghánistán letní olympiády účastnil již třináctkrát, první medailovou radost válkou zkoušená středoasijská země zažila teprve během předminulých Her v Pekingu. Třetí příčku tehdy vyválčil zápasník v taekwondu Rohullah Nikpai. Bronz z olympijských tatami měl pro Afghánce zřejmě větší hodnotu než zlato pro většinu zemí na světě. "Ukázali jsme světu, že umíme také sportovat, nejenom válčit," znělo před osmi lety z Afghánistánu.

Rohullah Nikpai v zápase se Španělem Ramosem
zdroj: isifa/EPA autor: MICHAEL REYNOLDS

Že se neveselá bilance změní právě na olympiádě v Pekingu, očekával málokdo. V zemi, kde se mezinárodní spojenci dlouhodobě snažili zpacifikovat extremisty z hnutí Taliban, rozhodně nebyly ty správné podmínky pro přípravu vrcholových sportovců. Aby mohli afghánští reprezentanti pomýšlet na úspěch, museli odjet na soustředění do zahraničí. "Bez tréninku v jiných zemích by to prostě nešlo," podotkl prezident afghánského svazu taekwondo Ghulam Rabani.

Rohullah Nikpai během krvavé občanské války utekl s rodinou z Kábulu do uprchlického tábora. Stal se členem afghánského uprchlického týmu v taekwondu a po návratu do hlavního města započal strmý vzestup jeho kariéry. V roce 2006 získal stříbrnou medaili z Asijských her a o dva roky později zamířil na olympiádu do Číny.

Tvrdá příprava pod dohledem korejského trenéra se mu evidentně vyplatila. První vítězství na Hrách si připsal hned v úvodním zápase proti Němci Tuncantovi. Přestože poté ve čtvrtfinále prohrál s Mexičanem Perezem, souboj o stupně vítězů si zajistil úspěšnou opravou s Britem Harveyem.

Je nám líto, video expirovalo.
Příběhy OH: První medaile pro Afghánistán

Do historie afghánského sportu se pak Nikpai dostal bitkou s dvojnásobným mistrem světa, Španělem Ramosem. Zisk cenného kovu si taekwondista uvědomoval již během zápasu. "Posledních deset sekund zápasu jsem už nedokázal myslet na nic jiného," vzpomínal na slavný moment Afghánec, který bronzovou medaili oslavil pláčem. "Byl to velmi emociální a radostný moment, když jsem mohl oslavovat s vlajkou své země," dodal.

Nikpai se přes noc stal národním hrdinou a při návratu ho v rodné zemi vítal tisícihlavý dav. Gratulace mu složil i samotný afghánský prezident Hámid Karzáj, který ho mimo jiné odměnil i domem, autem a dalšími dary na vládní výdaje.

Na olympiádě v Londýně afghánský reprezentant získal v kategorii do 58 kg další bronzovou medaili, když v zápase o třetí místo porazil Brita Martina Stampera. Stále zůstává jediným Afgháncem, který si na krk pověsil olympijskou medaili.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články