Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Příběhy OH: Basketbalový Dream Team

Praha - Michael Jordan, Scottie Pippen, Magic Johnson, Charles Barkley a další. Co jméno, to legenda. A právě tito hráči se sešli v americkém výběru na OH v Barceloně v roce 1992, kterých se poprvé zúčastnili profesionální hráči NBA. A svými výkony ohromili svět. Své soupeře drtili rozdílem několika tříd a získali přízvisko Dream Team. Od té doby se tak říká všem basketbalovým výběrům USA, avšak skutečný Dream Team byl pouze jeden, ten z roku 1992.

Je nám líto, video expirovalo.
Příběhy OH: Basketbalový Dream Team

Tým snů netvořili jen hráči, kteří v té době v NBA exelovali, ale součástí byly i hvězdy, které již měly zenit své výkonnosti dávno za sebou, leč olympiáda pro ně představovala velkou motivaci. Nejlepší sportovní tým všech dob, jak ho nazývali novináři, vedl trenér Chuck Daly, který musel být velmi citlivý. S lavičkou náhradníků, která tvořila síň slávy, to ani jinak nešlo.

Již při svém příjezdu na olympiádu způsobili hráči pozdvižení. Z důvodu bezpečnosti odmítli ubytování v olympijské vesnici a útočiště našli v hotelu Ambassador, hned vedle nejrušnější barcelonské ulice La Rambla. Měli vlastní vrtulník a doprovázel je agent se samopalem v kufříku. Nebylo se čemu divit, byli hvězdami stejně jako Beatles.

To, co však poté předváděli na palubovce, přebilo i ty největší hity liverpoolské skupiny a jejich výkon zůstane navždy zapsán do historie tučným písmem. Američané odehráli osm zápasů, všechny bez problémů vyhráli, jejich průměr vstřelených košů byl 117 bodů na zápas a během celého turnaje nevyužili jediný oddechový čas. Jediný, kdo výběru USA dokázal trochu vzdorovat, byli Chorvaté, ale i ti dostali ve dvou vzájemných soubojích dva výprasky. Nejprve 103:70 a poté 117:85.

Profesionálové z NBA předváděli krásné akce, neuvěřitelné smeče a i ostatní hráči se s Američany fotili na památku. Dream Team v roce 1992 ukázal světu, jak se hraje basketbal, a stal se vzorem pro další generace.

Bilance Dream Teamu z olympiády 1992 v Barceloně:

USA – Angola 116:48
USA – Chorvatsko 103:70
USA – Německo 111:68
USA – Brazílie 127:83
USA – Španělsko 122:81
USA – Portoriko 115:77
USA – Litva 127:76
USA – Chorvatsko 117:85

Hlavní zprávy

Nejčtenější články